Читај ми!

Hronični umor – simptom ili posledica

Sindrom hroničnog umora je bolest o kojoj se sve više govori kao o posledici infekcije korona virusom, mada je ustanovljena i prepoznata mnogo ranije. SZO je čak proglasila dan koji nas podseća na ovo vrlo ozbiljno oboljenje sa kojim se suočavaju milioni ljudi u svetu. Stručnjaci apeluju da se formiraju fondovi za dalja istraživanja o ovom sindromu, jer je još uvek nedovoljno proučen i pacijenti često ne dobijaju pravu terapiju, a i lekari ne prepoznaju uvek o čemu se zapravo radi. Danas je sindrom hroničnog umora jedna od ozbiljnijih postkovid posledica, ali to nije specifično samo za ovu virusnu infekciju, o čemu nam govori dr Branislav Milovanović, kardiolog.

U Srbiji je u toku javna rasprava o nacrtu Zakona o istopolnim zajednicama. U kojoj meri su LGBT predstavnici zadovoljni ponudjenim rešenjima? Kako su uredjena pitanja imovine, penzija i nasledjivanja? Kakve su reakcije crkve i konzervativnog dela našeg društva? Koliko ima istine u tvrdnjama dela javnosti da smo na korak od legalizovanja gej brakova u kojima će partneri moći da usvajaju decu? To su neka od pitanja za Borisa Milićevića, pomoćnika u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Iako se u Srbiji svake godine rodi 3.000 dečaka više nego devojčica, podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da u našoj zemlji ima čak 180.000 žena više nego muškaraca. Ovaj paradoks rešava činjenica da muškarci žive čak pet godina kraće od žena. Prema novim istraživanjima ustanovljeno je da oni češće obolevaju i dižu ruku na sebe, više konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance, zbog čega su i češće vinovnici nasilja i saobraćajnih nesreća. Kada se tome doda da muškarci rade teže i opasnije poslove i ređe idu kod lekara, onda dobijamo jasniju sliku o evidentnoj razlici u dužini životnog veka muškaraca i žena. O tome razgovaramao sa demografom Ivanom Marinkovićem.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи