Читај ми!

Srbija slavi Dan državnosti

Srbija obeležava Sretenje - Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. godine proglašen prvi srpski Ustav.

Centralna ceremonija obeležavanja Dana državnosti održana je u Orašcu.

Premijerka Ana Brnabić je poručila da je Sretenjski ustav, slobodarski i pravdoljubivi duh našeg naroda, Srbiju svrstao u red predvodnika na Balkanu, Evropi i svetu.

Povodom Dana državnosti, predsednik Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Poručio je da je Sretenje veliki dan za Srbiju, dan kada se rađala moderna srpska država, i najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru naše zemlje.

Među odlikovanima su patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, kao i devetoro kineskih lekara koji su se u našoj zemlji, rame uz rame, borili protiv kovida 19 sa našim zdravstvenim radnicima. Orden je dobio i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji. Dobitnici sretenjskih priznanja su i režiser Emir Kusturica, muzičari Goran Bregović, Bora Đorđević, Momčilo Bajagić, violinista Stefan Milenković, slikar Milan Cile Marinković i operska diva Jadranka Jovanović.

Vakcinacija protiv virusa korona nastavlja se i tokom praznika. Danas je stiglo 40 hiljada doza Fajzerovih vakcina, iduće sedmice 46 hiljada, a očekuje se još 50 hiljada ruskih, kao i 800 hiljada vakcina Astra Zeneke. Srbija je potpisala ugovore za kupovinu više od 10 miliona doza vakcina. Prvu dozu vakcine do sada je primilo više od 635 hiljada građana, a drugu dozu više od 200 hiljada.

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, Srpska lista je osvojila svih 10 mandata, koliko je predviđeno za predstavnike Srba u južnoj pokrajini. Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio je oko 48 odsto glasova, odnosno 55 poslaničkih mesta, što nije dovoljno da samostalno formira vladu.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković i Tina Amić.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара