Читај ми!

Šetnja po Strazburu

Pomen imena francuskog grada Strazbura, prestonice oblasti Alazas, na istoku te zemlje i na samoj granici sa Nemačkom, kod većine nas ovde izaziva asocijacije isključivo na Evropsku uniju s obzirom da je sedište mnogih i da odatle stižu vesti koje se odnose i na našu zemlju. Malo ko zna nešto više o njegovoj bogatoj istoriji i o životu njegovih stanovnika danas. Upravo o tome ćete biti u prilici da čujete u raskošnoj reportaži o Starzburu koju je uz pomoć svoje sagovornice Mišel Pjero zabeležila naša dopisnica Nataša Jokić.

A ako ste se ikada pitali kako nastaju različita kompjuterska pisma, mnogo poznatija kao fontovi, a povodom novog ćiriličnog nazvanog "orto RNIDS", koje nam je za rođendan nacionalnog internet domena poklonila organizacija koja o njemu brine, u današnjem izdanju "Magazina na Prvom" slušaćete i o tome.

Povešćemo vas i na tek otovorenu izložbu "Misterija Brašovanovog paviljona iz 1929. godine", autora Daria Čupića i Milana Poznanovića biće u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu. Postavka u "Galeriji 51" tog muzeja posvećena je Paviljonu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca na Svetskoj izložbi u Barseloni 1929. godine, čiji je autor veliki srpski arhitekta Dragiša Brašovan, a nastala je posle dugogodišnjeg istraživanja zahvaljujući kojem će publika moći prvi put da vidi rekonstrukciju njegove spoljašnjosti i unutrašnjosti, zatim veliki broj do sada neobjavljenih originalnih fotografija, a identifikovan je i autor skulptura koja je stajala ispred objekta.

Kako je ne samo prvi dan u februaru, nego i prvi ponedeljak u tom mesecu, prvi sat Magazina je rezervisan za kontakt-program sa vama, našim slušaocima, a kako će fokus biti na govornom jeziku u medijima, u studiju će biti i vrsni govornici sa naših radio-talasa - spiker Gordana Gačić i urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Sa vama - Elizabeta Arsenović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи