Читај ми!

Prvo analiza zemljišta, pa prihrana pšenice, savetuju stručnjaci

Pšenica je dobro podnela temperaturna kolebanja. Stručnjaci kažu da prva prihrana treba da se obavi posle 15. februara i savetuju ratarima da pre toga urade besplatnu analizu zemljišta N min metodom. To im može doneti značajne uštede.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje podsticaja za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za elektrifikaciju polja. Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 90 odsto vrednosti prihvatljive investicije, a najviše do 800 hiljada dinara. Zahtevi mogu da se podnesu Upravi za agrarna plaćanja  od 1. februara do 1. septembra.

Prema procenama, u Srbiji ima od 200 do čak 350 hiljada hektara zaparloženog zemljišta. Napušteno državno zemljiše već tri godine nudi se u zakup po početnoj ceni od nula dinara, a obaveza zakupca je da ga privede nameni u roku od 5 godina, objašnjava direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Branko Lakić.

Poljoprivredno stručna služba Šabac i Savez živinara Srbije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, pokrenuli su projekat očuvanja autohtonih sorti koka, među kojima su banatski gološijan, somborska kaporka i sandžački pevač. Predviđeno je da oko 33 hiljade komada te živine bude podeljeno registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja će najmanje dve godine razvijati te sorte, posle čega će moći da ih umatiče i ostvare subvencije.

U emisiji "Nedeljom za selo" upoznaćete i poljoprivrednika iz Medveđe kod Despotovca Stojana Miloševića koji se odnedavno bavi preradom voća da ga ne bi, kako kaže, davao u bescenje.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Radio Beograd 1, 08.05

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи