Читај ми!

Do 13 časova vakcinisano više od 13 hiljada ljudi

Predsednik Aleksandar Vučić objavio je da je od jutros do 13 časova, u Srbiji vakcinisano više od 13.000 ljudi. "Dragi narode, želim da vas obavestim da sam posebno ponosan i da sa vama podelim radost da smo od jutros do sada, do 13 časova, uspeli da vakcinišemo više od 13.000 ljudi. Fantastičan dan za Srbiju", objavio je Vučić u video-snimku. Posebno je, kaže, srećan što je dobio izveštaje sa Beogradskog sajma da su naročito stariji građani bili ponosni na Srbiju i sistem koji je napravljen, na to da su čekali kratko vreme, da su dobili čaj, da su imali najbolju uslugu lekara i medicinskog osoblja. "Mi ćemo da nastavimo i sutra ćemo pokušati da oborimo rekord, da idemo na 30.000 vakcinisanih ljudi. Sve za zdravlje Srbije, sve za život Srbije, hvala na velikoj podršci, hvala na pomoći, živela Srbija!", poručio je Vučić.

Pored Beograda, Kruševca, Kraljeva, Subotice i Niša, gde je vakcinacija već počela, danas su otvoreni i punktovi u  Novom Sadu, Čačku, Požarevcu, Leskovcu i Šapcu, a građani su primili kinesku vakcinu kompanije Sinofarm. Popodne bi, međutim, u Srbiju trebalo da stigne još 250 hiljada doza ruske vakcine Sputnjik VE. Stručnjaci upozoravaju da je za sticanje kolektivnog imuniteta potrebno da se što veći broj građana vakciniše u što kraćem roku, ali da pre toga odu kod izabranog lekara i provere svoje zdravlje.  

Na beogradski aerodrom Nikola Tesla jutros je stigao avion Er Srbije sa medicinskom opremom koju je donirala Kraljevina Bahrein. Premijerka Ana Brnabić je tom prilikom rekla da je ovo peti takav avion i da je Bahrein do sada donirao 67 i po tona opreme, a da se u današnjoj pošiljci nalazi i 20 respiratora. Prema njenim rečima, donacije su rezultat telefonskog razgovora Predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kralja Bahreina Hamada bin Ise Al Kalife. Pristigla pomoć će biti raspoređena u zdravstvene ustanove širom Srbije.

Na vanrednoj sednici, Skupština Crne Gore je ponovo većinom glasova usvojila izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti. Za izmene i dopune zakona glasao je 41 poslanik parlamentarne većine. Nije bilo glasova protiv, niti uzdržanih. Parlament je usvojio i druge zakone koje je predsednik Crne Gore Milo Đukanović ranije odbio da potpiše i vratio ih na ponovo izjašnjavanje. Poslanici opozije, iz redova Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, nisu prisustvoali sednici.

U podne po lokalnom, odnosno u 18 sati po srednjoevropskom vremenu, izabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden položiće zakletvu kojom zvanično preuzima funkciju. Biće to prva ceremonija u novijoj istoriji kojoj neće prisustvovati odlazeći predsednik i prva dama. Zvanice će se na Kapitol Hilu pojaviti pred malobrojnom, fizički distanciranom publikom koja će nositi zaštitne maske. U Vašingtonu su mere bezbednosti na najvišem nivou. Nekoliko sati pre kraja mandata, odlazeći američki predsednik Donald Tramp pomilovao je 73 osobe i ublažio kazne za još 70. Zvaničnici Evropske unije nestrpljivo čekaju Bajdenov mandat i predlažu novi pakt za transatlantske odnose. 

Urednici emisije Nataša Raketić i Slobodan Petrović.

Urednici vesti Irena Jelovac i Relja Trajković.

Producent Svetlana Stevanović.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи