Читај ми!

U Srbiji i treća vakcina protiv korone - kineskog "Sinofarma"

U Srbiju je stiglo milion doza vakcine kineske kompanije "Sinofarm". Pored predsednika Aleksandra Vučića, avion sa cepivima su dočekali i ambasadorka Kine Čen Bo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor BIA-e Bratislav Gašić. Ukoliko, posle provere, dobije dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva, vakcina Sinofarm biće u upotrebi možda već sutra ili u ponedeljak. Efikasnost "Sinofarm" vakcine, u zavisnosti od izveštaja, je između 80 i 86 odsto. Kineska "Sinofarm" je treća vakcina koja će biti u upotrebi u Srbiji, nakon "Fajzerove" i ruske "Sputnjik VE".

Porodična tragedija kod Sjenice - tri osobe su ubijene, jedna je teško ranjena u selu Rasno kod Sjenice. Kako RTS nezvanično saznaje, reč je o porodičnoj tragediji. Prema za sada nezvaničnim informacijama, zet se vratio iz inostrantva, u kuću gde su živeli njegova supruga, tast, tašta i suprugin brat i sa više hitaca pucao je njih. Supruga i njeni roditelji su ostali na mestu mrtvi, dok je suprugin brat sa teškim povredama prebačen u bolnicu i lekari se bore za njegov život. On je upucan u grudni koš i u ruku i lekari se spremaju da ga operišu. Osumnjičeni za ubistvo je pobegao i policija intenzivno traga za njim.

Prošle su tri godine od ubistva lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića. Počinioci i nalogodavci ubistva nisu otkriveni, iako je kosovsko tužilaštvo do sada podiglo tri optužnice. Članovi porodice, saradnici, prijatelji i sugrađani Olivera Ivanovića okupili su se u Kosovskoj Mitrovici i paljenjem sveća na dva odvojena skupa obeležili tri godine od njegovog ubistva. Predsedniku SDP-a Rasimu Ljajiću pripadnici Kosovske policije nisu dozvolili da pređe administrativnu liniju na Jarinju i da u Kosovskoj Mitrovici prisustvuje pomenu. Pomen je održan i Hramu Svetog Save. Premijerka Ana Brnabić, rekla je da su nadležni srpski organi učinili sve da se istraži taj užasan zločin, ali da su na svakom koraku nailazili na opstrukcije Prištine.

Armin Lašet novi je šef nemačke stranke CDU, umesto Angele Merkel. Ocenjuje se da je njegovom pobedom osigurano da će politika sadašnje kancelarke biti nastavljena. Angela Merkel je bila 16 godina na čelu najveće nemačke stranke. Predsedsednik Aleksandar Vučić čestitao je Lašetu na izboru za novog šefa Hrišćansko-demokratske unije. „Nastavljamo da se oslanjamo na čvrsto partnerstvo s Nemačkom i CDU-om," napisao je Vučić na svom tviter nalogu.

Reke koje su se prethodnih dana izlivale i plavile puteve i domaćinstva su u opadanju. Međutim, zbog poplava, snega i leda veliki broj domaćinstava u jugoistočnoj Srbiji i dalje je bez struje i vode. Naredne sedmice očekuje se sednica republičkog kriznog štaba kada će biti procenjeno koliko je novca potrebno najpre za hitnu sanaciju ali i za dugoročno rešavanje problema.

U derbiju 16-og kola ABA lige, košarkaši Partizana igraće protiv Budućnosti. Meč u Podgorici počinje u 18 časova.


Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Irena Jelovac i Vladimir Mihajlović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво