Читај ми!

Ugalj, turbine, dimnjak...

Ako bismo u priči o TE Kostolac tražili aktuelnost, onda bi se moralo reći da se ovo postrojenje, izgrađeno sredinom, i u drugoj polovini prošlog veka, poslednjih godina pominje kao jedan od većih zagađivača vazduha u Srbiji. Doduše, uvode se neke nove tehnologije, koje mogu da reše ove probleme, a čak postoje planovi da se ovoj termoelektrani produži vek za još dvadesetak godina. U javnosti se vode polemike oko odsumporavanja nusprodukata proizvodnje struje, što zadaje probleme žiteljima obližnjih gradova.

Ali termoelektrani Kostolac i dalje proizvodi 14 posto električne energije u našoj zemlji. A Srbija se, članstvom u Energetskoj zajednicii, obavezala da uskladi emisije iz termoelektrana sa zahtevima EU, i to uvođenjem procesa odsumporavanja dimnih gasova termoelektrane.

No, naša priča je lična uspomena i priča o celom jednom radnom veku provedenom, u nešto boljim vremenima, u termoelektrani Kostolac. Pričao nam je Simeon Sima Jovanović, danas penzioner, ali još uvek pun poleta, dok se prisećao svojih radnih dana, u drugoj polovini prošlog i prvih godina ovog veka.

Slušale su ga, i zapitkivale, autorke emisije Kojekuda Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво