Čitaj mi!

Ugalj, turbine, dimnjak...

Ako bismo u priči o TE Kostolac tražili aktuelnost, onda bi se moralo reći da se ovo postrojenje, izgrađeno sredinom, i u drugoj polovini prošlog veka, poslednjih godina pominje kao jedan od većih zagađivača vazduha u Srbiji. Doduše, uvode se neke nove tehnologije, koje mogu da reše ove probleme, a čak postoje planovi da se ovoj termoelektrani produži vek za još dvadesetak godina. U javnosti se vode polemike oko odsumporavanja nusprodukata proizvodnje struje, što zadaje probleme žiteljima obližnjih gradova.

Ali termoelektrani Kostolac i dalje proizvodi 14 posto električne energije u našoj zemlji. A Srbija se, članstvom u Energetskoj zajednicii, obavezala da uskladi emisije iz termoelektrana sa zahtevima EU, i to uvođenjem procesa odsumporavanja dimnih gasova termoelektrane.

No, naša priča je lična uspomena i priča o celom jednom radnom veku provedenom, u nešto boljim vremenima, u termoelektrani Kostolac. Pričao nam je Simeon Sima Jovanović, danas penzioner, ali još uvek pun poleta, dok se prisećao svojih radnih dana, u drugoj polovini prošlog i prvih godina ovog veka.

Slušale su ga, i zapitkivale, autorke emisije Kojekuda Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kojekuda Kojekuda

Autor:
Autori: Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić

Emisija Radio Beograda 1 koja će vas, baš kako joj i naziv govori, voditi od Kelebije do Medveđe, od Bajine Bašte do Negotina - u seoca i gradove, u prošlost i budućnost, u stvarno i moguće. [ detaljnije ]