Читај ми!

Problemi zbog snega i kiše - vanredno u Doljevcu i Bojniku

U većem delu zemlje pada sneg koji je uz ledenu kišu ponegde stvorio probleme u snabdevanju strujom - oko 70 hiljada potrošača je imalo ili ima taj problem. Ekipe su na terenu. Većina putnih pravaca je prohodna. Zbog obilnih padavina, izlili su se mnogi vodotokovi. Vanredna situacija proglašena je u Doljevcu i u Bojniku. U Bujanovcu i okolnim selima došlo je do izlivanja Trnovačke reke i Binačke Morave. Za saobraćaj je zatvoren most koji iz Bujanovca vodi ka Bujanovačkoj banji. Poplavljeno je i više domaćinstava u srpskim sredinama centralnog dela Kosova i Metohije - delovi Gračanice, Lapljeg Sela, Donje i Gornje Gušterice, Preoca. Stanje je dramatično i u albanskim sredinama. Najugroženije su opštine Kosovo Polje, Glogovac, Klina, Đakovica, Mališevo.

Krizni štab odlučio je da sve postojeće mere ostanu na snazi i dalje,  jer je ocenjeno da daju rezultate. Osim toga, zaključeno je da drugo polugodište u školama počne kad je i planirano, 18. januara. Mere koje su na snazi su: zabrana okupljanja više od pet ljudi, obavezne maske u zatvorenom, Pi-Si-Ar testovi ili karantin od deset dana prilikom ulaska u Srbiju, ograničeno radno vreme za ugostiteljske objekte i tržne centre do 20 časova, a za prodavnice do 21 čas.

U Srbiji se nastavlja vakcinacija. Danas je stiglo više od 18 i po hiljada doza Fajzer Biontek vakcine, a do kraja meseca očekuje se i oko pola miliona doza Sputnjika, ali i kineske vakcine. Vakcinacija se obavlja na više od 165 punktova, a Beogradski sajam postaje jedan od najvećih punktova za vakcinaciju u zemlji. Građani koji žele da prime vakcinu, od danas mogu da se prijave preko portala E-uprava. Do sada je prijavljeno oko 17 hiljada građana.

U Nišu je smenjen načelnik saobraćajne policije posle sastanka ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina sa rukovodiocima Policijske uprave tog grada. Na sastanku su analizirane aktivnosti policije povodom saobraćajne nesreće 4-og januara kada su na trotoaru stradala dva pešaka od 12 i 48 godina jer je na njih naleteo automobil koji je vozio 19-godišnji N. S. Odlučeno je da se pojača kontrola saobraćaja u tom gradu i prisustvo saobraćajne policije na ulicama grada.

Pet godina od početka gradnje na Zlatiboru je počela sa radom Gondola, najduža tog tipa u svetu. Za ovu najveću investiciju opština Čajetina izdvojila je 13 miliona evra.

 Na današnji dan pre 90 godina osnovana je Biblioteka grada Beograda. Obeležavanje jubileja trajaće tokom cele godine. Počinje uručenjem tradicionalnih nagrada, među kojima su "Marija Ilić- Agapova" najboljem bibliotekaru i nagrada "Gligorije Vozarović" koja se dodeljuje u čast prvog izdavača i knjižara u modernoj Srbiji.


Urednik i voditelj:Miroslav Vojvodić, urednici vesti: Marica Serdar i Vladimir Mihajlović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара