Читај ми!

U Srbiji počela vakcinacija protiv korone

Vakcinacija u Srbiji počela je danas, a prvi su Fajzerovo cepivo  primili premijerka Ana Brnabić, epidemiolog Predrag Kon i ministarka  Darija Kisić Tepavčević. Ministarka je rekla da su za stvaranje imuniteta potrebne dve doze vakcine. Premijerka Ana Brnabić je izjavila da će Srbija do marta naredne godine imati vakcine nekoliko proizvođača. Dogovoreno je da predsednik Aleksandar Vučić i ja primimo vakcine različitih proizvođača, rekla je predsednica Vlade.

Počela je vakcinacija i u domovima za stare. U Gerontološkom centru u  Beogradu, vakcine će primiti: 105 korisnika tog centra i 45 korisnika  privatnih domova. Direktor Gerontološkog centra Srđan Dimitrijević objašnjava ko će danas primiti vakcinu. U Novom Sadu je danas planirana vakcinacija 100 korisnika, a sutra će početi i u Nišu.

Strane agencije prenele su vest da je u Srbiji počela vakcinacija protiv korona virusa, i da je Srbija prva zemlja na Balkanu, u kojoj je počela vakcinacija. Navode, da je vakcinacija obavljena u živom te-ve prenosu. Ističu da Srbija testira i rusku vakcinu Sputnjik, ali i da će u narednim nabavljati i vakcine drugih proizvođača.

Najnoviji soj virusa korona, koji je potvrđen u Velikoj Britaniji, "već je gotovo sigurno prisutan" u većini evropskih zemalja, smatraju britanski naučnici. Potvrđen je u Irskoj, a Izrael je prijavio četiri slučaja. Kompanija Moderna očekuje da će imunitet stečen njenom vakcinom biti zaštita i protiv novog soja korona virusa. Italija se danas "zatvorila"! Na snazi je karantin koji važi na celoj teritoriji do 27. decembra.

Očekuje se da će Evropska unija i Velika Britanija danas - najavili zaključivanje novog trgovinskog sporazuma. Velika Britanija i EU bile su spremne da postignu dogovor nakon Bregzita kojim bi se definisao njihov budući trgovinski odnos. Obe strane su nadomak potpisivanja sporazuma, koji je zaključen u okviru završnih pregovora u Briselu, nakon devet
 meseci često napetih razgovora.

Rimokatolička i sve crkve koje poštuju gregorijanski kalendar večeras slave Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznik rođenja Isusa Hrista. Iz Vatikana su saopštili da će se ove godine Božićna ponoćna misa služiti  ranije nego inače - umesto u 21 sat i 30 minuta, ponoćna misa u bazilici Svetoga Petra u Rimu počeće u 19 časova i 30 minuta.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti Irena Jelovac i Vladimir Mihajlović.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара