Odlazak Grade Zajića

U Udruženju penzionera “Stari grad“u Beogradu svakodnevno se odvijaju različite aktivnosti. Tu je moguće ostvariti besplatnu pravnu pomoć i saznati korisne informacije, poput onih ko ima pravo na banjski oporavak, na pakete solidarne pomoći PIO Fonda, ali i kako se sklapaju ugovori o doživotnom izdržavanju ili ugovori o poklonu.

Decembar je tradicionalno mesec kada se stariji žitelji okupljaju da proslave krsnu slavu, ali i da na zalasku stare dočekaju Novu godinu. Ispraćaj ove 2020, biće drugačiji zbog pandemije Kovida 19. Uprkos svemu, u Udruženju penzionera "Stari grad" ne zaboravljaju na svoje članove i pored humanitarnih paketa, jedni druge ohrabruju da lakše prebrode fizičku izolaciju za vreme pandemije. O akcijama i druženjima "na daljinu" govoriće prof. dr Snežana Nena Šantić, predsednica Udruženja penzionera "Stari grad".

U minutima za zdravlje  govorimo o poboljšanju i očuvanju imunog sistema,  koji je ključan u borbi protiv korona virusa. Poznato je da je naš crevni sistem najveći imunološki organ. Kako se održava njegov balans, koliko probiotici čuvaju otpornost organizma i kako i kada treba uzimati vitaminske suplemente? Zašto je opasno piti antibiotike bez lekarske preporuke? Odgovore tražimo od prof. dr  Dina Tarabara, gastroenterologa i onkologa u KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu,  koji se i sam borio sa Kovidom 19.

Prošle srede nas je, iznenada, u 75. godini, napustio sociolog Gradimir Grada Zajić. Bio je jedan od osnivača Gerontološkog društva Srbije i veliki stručnjak u oblasti socijalnog rada i gerontologije. Pamtićemo ga kao velikog profesionalca, britkog uma i izuzetne energije. I po divnom osmehu i blagoj naravi.

U znak sećanja na Gradu Zajića emitujemo intervju koji je dao našoj emisiji pre godinu dana. Razgovarali smo o ISP Evergrin klubu koji je svake druge subote, baš na Gradinu inicijativu, okupljao istraživače socijalnih prilika u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu.

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Gradimir Grada Zajić (Foto/M. Stojadinović)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи