Читај ми!

Devet meseci borbe protiv Kovida 19 u Srbiji

Danas je tačno 9 meseci od kako je registrovan prvi slučaj virusa korona u našoj zemlji. U toku je treći, najteži talas, tog virusa u Srbiji. Broj obolelih se ne smanjuje, a epidemiolozi očekuju da će mere koje su stupile na snagu u petak rezultat dati za desetak dana. U novootvorenoj kovid bolnici u Batajnici za dva dana su primljene 204 osobe obolele od virusa korona kaže za naš program pomoćnik direktora Kliničkog centra Srbije Jovica Milovanović. Druga kovid bolnica u Kruševcu, čija se izgradnja bliži kraju trebalo bi da počne sa radom za dve nedelje ističe za naš program direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić.

U svetu je zabeleženo više od 66 miliona i 800 hiljada slučajeva zaraze Kovidom-19. Od posledica zaraze preminulo je više od milion i 530 hiljada ljudi. Najviše zaraženih i preminulih ima u Sjedinjenim Državama, gde je za dan registrovano više od 228 hiljada novoobolelih. U Velikoj Britaniji je manje inficiranih a u Francuskoj manje umrlih.

Na protestu protiv planova bezbednosne politike francuskog predsednika Emanuela Makrona, grupa anarhista je u Parizu ispalila pirotehnička sredstva na policiju, razbila izloge prodavnica, zapalila automobile i barikade, a na nasilje demonstranata policija je odgovorila upotrebom suzavca. Uhapšeno je 30 demonstranata. Protesti su održani i u Marselju, Lionu, Lilu i drugim gradovima u Francuskoj.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je primio zahteve inicijative "Ne uništavajte frilensere" i da će se o njihovim predlozima razgovarati tokom naredne godine, kada se bude pripremao novi zakon o porezu na dohodak građana. Naime, nakon najave o naplati poreza firlenserima, počelo je prikupljanje peticije jer su neki od njih tvrdili da će im naplatom poreza biti oduzeto i do 80 odsto prihoda. Zahteve su predali Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi, a predložili su da država zakonski reguliše status frilensera i da odredi poreski model koji će omogućavati i stimulisati poslovanje tog sektora.

U piku trećeg talasa epidemije korona virusa u Srbiji, počela je skijaška sezona. Rezervacije za zimovanja već su uplaćene, a privatni smeštaji rasprodati su gotovo do proleća. Uprkos teškoj epidemijskoj situaciji, i rezervacije za doček Nove godine u klubovima, restoranima, na splavovima već su skoro rasprodate. Ministarstvo turizma je preporučivalo da se sačeka sa otvaranjem ski sezone do posle Božića, i da ne bi trebalo zatvarati ski sezonu, kaže za RTS ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Urednik emisije:Nataša Raketić

Urednici vesti:Vladimir Mihajlović i Irena Jelovac

Producent:Srđan Manojlović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи