Pšenica dobro napreduje, čeka se sneg

Setva pšenice i ove jeseni produžila se skoro do kraja novembra, najviše zbog usporenog skidanja kukuruza. Međutim, zbog relativno povoljnih vremenskih prilika, to ne bi trebalo značajnije da utiče na prinose. Pšenica je trenutno u dobrom stanju, a stručnjaci savetuju ratarima da redovno obilaze parcele kako bi na vreme reagovali u slučaju pojave glodara.

Mada je Srbija u prvih devet meseci u zemlje okruženja izvezla oko 12 hiljada bikova, na tržištu i dalje postoji višak tovne junadi. U Privrednoj komori Srbije kažu da je od više od 8 hiljada tona junećeg mesa, predviđenog kvotom za Evropsku uniju, izvezeno samo 100 tona.

Broj ovaca u Srbiji danas je za dve trećine manji nego pedesetih godina prošlog veka. U poslednje vreme ovčarstvo se polako oporavlja, najviše zahvaljujući subvencijama. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Cvijan Mekić kaže da subvencije treba da budu usmerene na razvoj genetskog stočarstva, uz realnu kontrolu produktivnosti, što kod nas nije uvek slučaj.

Sve više poljoprivrednika zainteresovano je za agrohemijsku analizu zemljišta na osnovu koje mogu da smanje troškove i podignu prinose. Od ove jeseni 22 Poljoprivredno stručne službe besplatnu analizu rade pomoću mobilne aplikacije Ministarstva poljoprivrede.

U emisiji "Nedeljom za selo " predstavićemo vam i Milku Miljuš iz Ripnja koja na tradicionalan način proizvodi zimnicu, najviše od divljeg voća sa Avale.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се