Читај ми!

Od petka, najverovatnije, nove mere u borbi protiv Kovida 19

Od petka nas najverovatnije očekuju nove restriktivnije mere. Ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, uz zabranu rada vikendom, saznaje RTS. Time je radno vreme dodatno "skraćeno" za jedan sat radnim danima, uz zabranu rada od petka u 17 do ponedeljka u pet ujutru. Prodavnice prehrambene robe moći će da rade svaki dan do 21 sat, a pozorišta i bioskopi do 17 sati. Apoteke, pumpe i dostava hrane, mogu da rade bez ograničenja, a pijace vikendom do 15 časova. To su mere koje je predložio Krizni štab, a koje bi Vlada mogla da usvoji na sednici u četvrtak.

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za angažovanje na sprečavanju širenja virusa korona i pomoći civilnom stanovništvu, koji su odlikovani povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Uručena su i odlikovanja povodom 21-ve godišnjice bitke na Košarama. Posthumno dodeljena odlikovanja za izuzetne zasluge i delo ličnog herojstva u lečenju i zaštiti stanovnišva od kovida 19, predsednik Aleksandar Vučić uručio je članovima porodica preminulih lekara i medicinskog osoblja. 

Skupština Srbije, na novoj sednici, razmatra izveštaje o radu nezavisnih tela - Agencije za borbu protiv korupcije, Fiskalnog saveta, Komisije za hartije od vrednosti za 2019-tu godinu. Poslanici će razmatrati i Izveštaj o radu Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u prošloj godini. Na početku sednice, predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je, odgovarajući na pitanja poslanika, kako očekuje da međustranački dijalog o izbornim uslovima bude nastavljen početkom sledeće godine.

U obrenovačkoj termoelektrani počinje gradnja postrojenja za odsumporavanje, što će omogućiti smanjenje štetnih gasova u atmosferi koji nastaju sagorevanjem uglja u procesu proizvodnje struje. Kamen temeljac položila je ministarka energetike Zorana Mihajlović. Vrednost radova  je 210,8 miliona evra, a rok za završetak mart 2024. godine. 

Obeležava se Međunarodni dan borbe protiv side. U svetu je HIV-om zaraženo više od 38 miliona ljudi. U Srbiji je od januara do novembra otkriveno 55 novoinficiranih osoba. To je trostruko manje nego u istom periodu lane. Postoji zabrinutost da je zbog pandemije kovida- 19, HIV pozitivnim osobama otežan pristup testovima i lekovima, rekao je za naš program Darko Lazarević iz Jazasa. Zavod za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu biće otvoren danas do 19 časova i 30 minuta, za sve građane koji žele da se posavetuju ili testiraju na HIV.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Tina Amić i Nenad Selaković.

Producent Svetlana Stevanović.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи