Читај ми!

Koronavirus i vakcina - trka sa preprekama

Iako vakcina nije „čarobni štapić“, da li jedino ona može spasiti čovečanstvo od katastrofa većih razmera, baš kao što je to činila u različitim istorijskim epohama.Kako smo došli u situaciju da u 21 veku usred pandemije koja je uzdrmala čitav svet i pokazala da smo mnogo ranjiviji nego što mislimo, raspravljamo da li nam je vakcina potrebna ili ne? Šta je zapravo izazvalo ovolike sumnje u vakcine i jačanje antivakserskog lobija?

U Srbiji je, pre trećeg pika epidemije, imunitet na koronu steklo 20,7 odsto stanovništva, a na virus su najotpornije osobe mlađe od 19 godina. Ovo pokazuju rezultati nacionalne studije seroprevalencije stanovništva, koju je sproveo Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Koliko je važan kolektivni imunitet na koronavirus, kakva su nova naučna saznanja o tome koliko traju stečena antitela i kako se koriste u lečenju obolelih?

Zbog čega je digitalna pismenost jedna od ključnih veština savremenog čoveka i koliko mu ona omogućava da utiče na kreiranje društvene stvarnosti? Uz socijalne mreže građani Srbije dnevno provedu 104 minuta, televiziju gledaju 77 minuta, dok za čitanje štampe izdvoje svega 23 minuta. To su samo neki od podataka iz istraživanja koje su sproveli CESID i Fondacija „Propulsion", uz podršku USAID-a. Ko su korisnici društvenih mreža i kako se snalaze u složenom svetu milionskih sadržaja?


Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи