Epidemijska situacija u Srbiji sve teža

U Beogradu je potpisan sporazum između Vlada Srbije i Francuske o sprovođenju prioritetnih projekata, vredan 581 milion evra. Sporazum su, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, potpisali ministar finansija Siniša Mali i francuski ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Riste. Ministar Mali je precizirao da se sporazum odnosi na dva projekta - unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji i izgradnju metroa u Beogradu, koja će, kako je najavio, početi krajem sledeće godine. Predsednik Vučić je istakao da je sporazum veoma važan za Srbiju i njen dalji razvoj. Ocenio je da će metro modernizovati Beograd i doprineti poboljšanju standarda građana. Gost iz Francuske je izjavio da će metro u Beogradu poboljšati prevoz građana i biti ekološki prihvatljiviji vid prevoza. Istakao je da zajednički projekti obezbeđuju budućnost odnosa dveju zemalja.

Epidemijska situacija u Srbiji pogoršava se iz dana u dan. Predsednik Vučić rekao je da je danas najteži dan, jer je jutros bilo 47 preminulih od virusa korona. Vučić je ukazao i da je situacija u bolnicama izuzetno teška. Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je za RTS da je protekla noć bila teška i da sve veći broj obolelih zahteva bolničku pomoć. Veoma je nepovoljno, kako je navela, to što je svim pacijentima koji zahtevaju bolničko lečenje neophodna primena kiseonika, što, kaže, dodatno komplikuje i otežava situaciju.

Zbog širenja zaraze, u Novom Sadu je proglašena vanredna situacija. Institut za javno zdravlje Vojvodine upozorio je da se u svim vojvođanskim opštinama i dalje registruju visoki nivoi obolevanja, a posebno je kritična situacija u Pančevu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici.

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u Bundestagu da će restriktivne mere u Nemačkoj biti na snazi do kraja decembra, a možda i duže. Merkelova je rekla da zabrinjava rast broja novih slučajeva kovida- 19, kao i broja umrlih. Dodala je da je eksponencijalni rast zaraze prekinut i da je to delimičan uspeh, ali ne i zadovoljavajući. Kancelarka je ponovila da bi vakcine mogle da stignu pre Božića.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će u adaptaciju brodske predvodnice na Hidroelektrani Đerdap 1 biti uloženo 28,5 miliona evra i da će radovi biti završeni na jesen sledeće godine. Posle obilaska radova sa šefom Delegacije Evropske Unije u Srbiji Semom Fabricijem i direktorkom Evropske Investicione banke za Zapadni Balkan Dubravkom Negre, ona je zahvalila Evropskoj Uniji na donaciji polovine iznosa potrebnih sredstava, i precizirala da je druga polovina obezbeđena saradnjom sa Evropskom investicionom bankom.

Fudbaleri Crvene zvezde igraće u Belgiji protiv Genta u četvrtom kolu Lige Evrope. Utakmica počinje u 18 časova i 55 minuta. Prenos je na Prvom progamu naše televizije.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Marica Serdar i Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво