Читај ми!

Skraćenice

Sastanci kućnog saveta nisu baš svaki put prijatni. Juče se, recimo, većina stanara moje zgrade okupila u dogovoreno vreme, ali smo se ubrzo razišli. Razlog za neodržavanje sastanka nismo saznali sve dok predsednik kućnog sveta nije na ulaznim vratima zgrade okačio sledeće obaveštenje: „Današnji sastanak nije održan jer njemu nisu mogli prisustvovati dr. Milovanović i g-đa Bošković, koji su bili određeni da predsedavaju sastanku.“ Reči doktor i gospođa bile su napisane skraćeno, prva kao dr., sa tačkom na kraju, a gospođa kao g-đa sa crticom između g i đa.

Po povratku kući, kasnije toga dana, uključio sam televizor kako bih saznao najnovije vesti. Između ostalog, pažnju mi je privukao prilog dopisnika iz SAD-a, sa najnovijim izveštajem o tamošnjim protestima, kao i govor američkog predsednika u UN-u, kojim je najavio veću ekonomsku saradnju sa evropskim državama. Čini se da tu jezičkih grešaka nije bilo, ali u potpisu ili takozvanom kajronu, skraćenice za Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije bile su napisane sa crticom i padežnim nastavkom.

Autor teksta - Aljoša Milenković, student (Srpski jezik i književnost, Filološki fakultet, Beograd)

Glumac - Feđa Stojanović

Српски на српском Српски на српском

Autor:
Мирјана Блажић

Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара