Od sutra oštrije mere za sprečavanje širenja virusa korona

Epidemijska situacija u Srbiji je sve ozbiljnija - za vikend je koronavirus odneo 37 života. Ukupno je preminulo hiljadu devet osoba. Kako bi se sprečilo dalje širenje virusa Vlada je donela nove mere. Od sutra kafići, restorani, klubovi, tržni centri i prodavnice radiće do 21 čas.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je epidemijska situacija u Srbiji dosta teška, te da će i u narednim danima nastaviti da se obaraju "crni rekordi". Đerlek je, gostujući na RTS-u, rekao da se bolnice ubrzano popunjavaju i da su od danas u kovid sistemu i Banja Selters u Mladenovcu i Banja Koviljača. Naglašava da je državi potrebna pomoć svih građana kako bismo izdržali do 1-og decembra, kada će biti otvorena bolnica u Batajnici, sa oko hiljadu ležajeva, što će, ističe, rasteretiti sistem.

Premijerka Ana Brnabić apelovala je na građane da budu odgovorni jedni prema drugima, ispolje neophodnu disciplinu i, kako je kazala, izdrže još malo u borbi protiv pandemije. Gostujući na TV Pink, predsednica Vlade je rekla kako moramo da pokažemo odgovornost da bismo sačuvali i zdravstveni i ekonomski sistem. Brnabićeva je ponovila da ukoliko mere koje su donete ne daju rezultat do prvog decembra, sledi zabrana kretanja.

Posle izbora u Bosni i Hercegovini, stranka Milorada Dodika izgubila je u Banjaluci, a stranka Bakira Izetbegovica u Sarajevu. U Banjaluci je pobedu proglasio kandidat za gradonačelnika opozicione Partije demokratskog progresa Draško Stanivuković. Posle 22 godine Savez nezavisnih socijaldemokrata u Banjaluci odlazi u opoziciju, a njen lider Milorad Dodik kaže da od 64 opštine njegova stranka ima vlast u 41-oj.

Pripadnici policije izvršli su uviđaj u ataru sela Končulj, na području Bujanovca gde je, između ostalog, pronađeno devet kontejnera sa municijom za raketne bacače, 137 komada municije za bacač granata i jedna protivtenkovska mina. Uviđaj je obavljen po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Vranju. Tužilaštvo je naložilo da se protiv nepoznatih izvršilaca podnese krivična prijava za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih sredstava.

Sa svemirskog poligona na Floridi poleteo je četvoročlani tim astronauta ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, što je prvi put da se sprovodi NASINA misija slanja posade u orbitu u svemirskom objektu čiji je vlasnik privatna kompanija, SPEJS IKS Ilona Maska. Reč je o kapsuli KRU DREGON koju su kosmonauti nazvali ELASTIČNOST, u njoj su trojica Amerikanaca i jedan Japanac, koji je treći put poleteo u svemir. Kapsula će do stanice putovati 27 sati a zbog nepredviđenog pada pritiska u njoj, lansiranje je bilo odloženo za 2 sata. Trebalo je da krene put orbite još u subotu ali je to otkazano zbog jakog vetra kao posledice oluje ETA.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Vladimir Mihajlović i Marica Serdar
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи