Читај ми!

Veliki broj prijema u bolnice širom zemlje

Proteklu noć obeležio je veliki broj prijema pacijenata obolelih od kovida u bolnice širom Srbije, izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek. Rekao je da je najkritičniji Beograd gde je juče zabeležena skoro polovina od ukupnog broja zaraženih. U kovid sistemu su ponovo Institut za medicinu rada, Institut za reumatologiju, a prvi put i deo bolnice "Sveti Sava".

Primljeni su i prvi pacijenti u bolnicu za plućne bolesti u Sokobanji, koja je od juče u kovid sistemu.

Epidemiolog Predag Kon upozorio je da svi moraju da daju svoj doprinos da bi se usporilo dalje širenje koronavirusa.

"Šta može država uradi? Da shvati da nema više vremena... Šta može pojedinac da uradi? Da izbegne zaražavanje. Šta mogu zdravstveni radnici da urade? Da izdrže. Moramo da usporimo virus", naveo je dr Predrag Kon na Fejsbuku.

Američki mediji objavili su projekciju konačnih rezultata predsedničkih izbora, prema kojima je izabrani predsednik Džozef Bajden osvojio 306, a aktuelni pedsednik Donald Tramp 232 elektorska glasa. Desničarske grupe i Trampove pristalice najavile su za danas proteste u Vašingtonu protiv, kako navode, "izborne krađe", a neke levičarske grupe najavljuju kontra-demonstracije.

U svom prvom obraćanju posle izbora, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će vakcina protiv virusa korona za celokupno stanovništvo biti dostupna već u aprilu i da njegova administracija neće zatvarati zemlju.

Rusija je uputila 20 aviona sa 170 pripadnika mirovnih snaga u Nagorno-Karabah, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Ranije je ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da je u zoni sukoba već raspoređeno više od 1.100 ruskih mirovnjaka i da su izvršena 73 leta, a u sastavu ruskog mirovnog kontingenta biće 1.960 vojnika, 90 oklopnih transportera i 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike. Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su pre 4 dana zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Ministarka rudrastva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je kako je plan da Srbija postane energetski koridor i ruta za prenos energije. Ona je navela da su jedna od investicija u oblasti energetike hidrocentrale koje će se graditi na gornjoj Drini, a važan zadatak je i zaštita životne sredine. Objasnila je da je reč je novim izvorima energije, ali i naglasila kako je neophodno sprovesti dugo najavljivanu reformu javnih energetskih preduzeća, pre svih Srbijagasa i EPS-a. Javna preduzeća treba da donose profit državi i građanima Srbije, navela je Mihajlovićeva i istakla da će učiniti sve da na čelo preduzeća u energetskom sektoru dođu kvalitetniji ljudi. Rekla je da se još nije raspravljalo o povećanju cene struje, ali da će se u saradnji sa ministarstvom finansija tražiti kompromisno rešenje.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Relja Trajković i Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара