Читај ми!

Ub- to odavno nije samo Džajić

Ub, pitomo gradsko naselje u Kolubarskom okrugu, sa oko šest hiljada stanovnika, godinama je bilo poznato po dobrom fudbalu i vanserijskim asova ovog sporta, koji su prve korake načinili baš tu, na lokalnom stadionu- Draganu Džajiću, Dušanu Saviću, Nemanji Matiću...Od ove godine, defitinivno, listi slavnih iz Uba priključile su se i odbojkašice, koje su najpre u martu osvojile Kup Srbije, potom i Superkup, da bi u ovom šampionatu sve vreme provele na prvom mestu tabele. Izabranice Marijane Boričić, među kojima siu i Ljiljana Ranković i Ljubica Kecman, povratnice iz inostranstva, pružaju odlične partije i na domaćem i na međunarodnom planu. Deo tima je i naša današnja sagovornica Sofija Medić, koja je posle beogradskog Radničkog i subotičkog Spartaka, igrala u Rumuniji, Mađarskoj i Nemačkoj, sada sa Ubom ispisuje šampionske stranice. Sinoć su, bez izgubljenog seta, u gostima, u Dudovoj šumi, savladale Sofijin nekadašnji klub Spartak i spremaju se za nove izazove.

Danilo Stokuća prvi je trener ženskog odbojkaškog kluba Partizan, što je za njega ravno najvećim životnim radostima. Kao igrač, sa 16 godina je bio najperspektivniji junior u prvom timu crno-belih. Odlazi, potom, u inostranstvo, igračku karijeru završava u Jedinstvu iz Stare Pazove, a potom se okreće trenerskom zanatu. U Partizanu je ponovo otkad je ženska sekcija opet počela s radom, i to u školici odbojke. Radio je sa najmlađim devojčicama, učio ih odbojkaškom umeću, ali i ljubavi prema ovom sportu. Uz podršku čelnog čoveka kluba Željka Tanaskovića, sve bolje i sigurnije vodi crno-bele devojke, pošto je na mestu trenera nedavno zamenio Ljubomira Galogažu, uz neskrivene želje da ove devojčice vine u gornji deo tabele i da to jednog dana postane baš kvalitetna ekipa, to je cilj i mladog trenera i uprave kluba. Komentarišemo danas Partizanove superligaške partije, čućemo Stokućina razmišljanja o vremenu koje dolazi.

Kad smo već kod odbojke, zabolelo je žestoko sve one koji prate ovaj sport, ali i sve dobre ljude generalno, ono što se dogodilo mlađanoj Minji Draganić, koja je jedva izvukla živu glavu iz požara, u kome je izgubila sve što je imala. Nije stvar u nameštaju, garderobi, bilo čemu drugom, već o životu, jer je mala Minja već dva puta operisana, s obzirom da mora da joj se presadi 60 odsto kože, bukvalno toliko je izgorelo u strahovitom plamenu na desetom spratu njene zgrade na Dorćolu.

Plemeniti odbojkaš Partizana Nenad Stanković (18) i njegov drugar Ognjen Todorović (38) donirali su kožu devojčici, Stanković veli da nijednog časa nije razmišljao, blago nama s takvom omladinom, baš kao i s onim momcima koji su pomogli Minji da izađe iz vatrene stihije, preko terase. Razgovaramo danas sa Slobodanom Milošević iz odbojkaškog kluba Obilić, u kome igra nesrećno dete. Klub sa Vračara, iako i sam u nemiloj finansijskoj situaciji, zajedno s porodicom, pobrinuo se da pomogne svojoj mladoj igračici. Taj račun je, zapravo, onaj pravi na koji treba poslati eventualnu finansijsku podršku,neophodnu za Minju, ona će bar još nekoliko puta morati pod nož.Redakcija naše najdugovečnije radio emisije srcem i dušom je uz Minju, navijamo iz sve snage, verujemo da je isti slučaj i s našim slušaocima. Minja, ne daj se!

Milan Piperski, nekadašnji borac bez straha i mane, sada selektor srpske reprezentacije, danas na Avali kompletira naše najbolje boksere. U odmaralištu Studentskih domova u Srbiji na Avali okupiće se 14 momaka s kojima računa u periodu koji dolazi. Pripreme su predviđene za podizanje forme pred tradicionalni međunarodni turnir `Zlatna rukavica`, koji će se krajem novembra održati u Somboru. Od selektora Piperskog saznaćemo kako će izgledati prirpeme, šta očekuje od velikog takmičenja, imamo li snage za totalnu reformu `plemenite veštine`...

Podrazumeva se da ćemo govoriti o neslavnoj utakmici sa Škotskom, posle koje su naši fudbaleri opet propustili priliku za učešće na Evropskom prvenstvu, dve decenije je već tako. Pratićemo i kretanje rezultata naših košarkašica u duelu sa Turskom, u kvalifikacijama za EP 2021. Tu su, naravno, kao i svake subote, i dešavanja iz sveta koji nas okuružuje, iz javnog, kulturnog i umetničkog života. Predstava `Kradljivci kokosovih oraha` premijerno je izvedena u Malom pozorištu `Duško Radović`, o tome nam govori rediteljka Anđelka Nikolić. Samostalna izložba radova na papiru Ljiljane Bursać, pod nazivom `Prostori logosa`, održaće se u maloj galeriji Doma vojske u Beogradu. Posle više od godinu dana i brojnih izložbi po svetu, Mihajlo Miša Kravcev ponovo izlaže u rodnom gradu, i to u Centru lepih umetnosti `Gvarnerijus`. 9. `Plavi krug oko Ade`, sada već tradicionalni maraton i trka podrške obolelima od dijabetesa (od ove godine i polumaraton), održan je danas na Adi Ciganliji, o čemu nam priča predsednica Udruženja `Plavi krug` Bojana Marković.

Muzej nauke i tehnike iz Beograda i Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije predstavljaju izložbu `Naši veliki izumitelji`. Izložba `Zrenjaninska fotografska scena 2020". biće otvorena u petak u izložbenom salonu Kulturnog centra ovog grada. Pesnikinja Ana Ristović ima za sobom brojne nagrade, prevođena je širom Starog kontinenta. Sada je to slučaj i sa zbirkom "Meteorski otpad", koju je objavila jedna ugledna izdavačka kuća iz Poljske. Ljubitelji Asteriksa, Obeliksa i neustrašuvih Gala imaju razloga za radost- "Čarobna knjiga" je objavila osmi album s njihovim avanturama, i on je deo ponude aktuelnog Sajma ove kuće.

U novije vreme sve su traženije biografije iz života poznatih svetskih rok zvezda, o jednoj takvoj- o nezaboravnoj Dženis Džoplin- priča nam pisac poznat po romanima naučne fantastike Goran Skrobonja, u ovom slučaju prevodilac knjige o radu i delu velike pevačice. Ana Ćurčin, sa svojom grupom, najavljuje koncert koji će se održati u Domu omladine Beograda u petak, 20.novembra. Od 18. novembra održava se osmi po redu festival fotografije "Vizualizator", čiji je cilj pun i nesmetan razvoj fotografije, vizuelne medijske pismenosti i podizanje nivoa vizuelne kulture. Svoje parče hleba oko stotinu ljudi sa društvene margine zarađuje radeći u svojstvu uličnih prodavaca. "Lice ulice" nosi naziv časopis koji ih okuplja. Sada su dobili i svoju privatnu biblioteku, pa mogu i da čitaju ono što vole i što su toliko želeli. Ovo nam potvrđuje Anja Sinadinović, koordinatorka prodavaca "Lica ulice".

Udruženje slikara i ljubitelja slikarstva `Kornjača` predstavlja dela svojih članova u galeriji u Carigradskoj ulici. Za našu emisiju govori i Maja Ćirić, kustoskinja postavke u Umetničkom paviljonu `Cvijeta Zuzorić`, radi se o `Jesenjoj izložbi`. `Madam Baterflaj, jedan vek u Beogradu`- naziv je nove izložbe u Muzeju pozorišne umetnosti. Iz sveta umetničke igre-dodeljena je nagrada `Dimitrije Parlić`. Sedamnaesti festival `Čembalo, živa umetnost` održava se 16. i 17. novembra u Svečanoj sali Skupštine grada. Jedna od najboljih opera u Rusiji, Opera Sankt Peterburga, gostuje u glavnom gradu, Narodnom pozorištu i `Madlenijanumu`,s delima Britna i Mocarta. Dena Babajić, kustos-edukator Narodnog muzeja u Beogradu, priča nam o manifestaciji `Muzej za 10`, koja je u toku još danas i sutra.

Muzej nauke i tehnike iz Beograda i Zavičajni muzej Paraćin predstavljaju izložbu "Leonardo", u prostoru Novog kulturnog centra u gradu na Moravi. Izložba "Prva srpska dobrovoljačka divizija" biće postavljena u Narodnom muzeju Zrenjanina, u povodu obeležavanja Dana oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu. U Novom Sadu će u ponedeljak biti predstavljena zajednička izložba SULUV-a i Udruženja likovnih umetnika iz Graca. Pred nama je i evropska premijera izložbe "Ljubav je ljubav- radost venčanja za sve", u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Naš sagovornik je i profesor Vladimir Koprivica, sa Fakulteta za sport i fizičko obrazovanje, koji podjednako razume, voli, poznaje, aktivno učestvuje u sportovima poput šaha, košarke i drugih. Naš kolega Slobodan Maletić je s profesorom Koprivicom razgovarao, pored ostalog, o tome koliko je bitno obrazovanje sportista, o budućim sportskim kadrovima- trenerima, menadžerima, sportskim novinarima... 

Kao i svake subote, čućemo viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorda Milijana Stojanića, našeg stalnog saradnika već petnaestu godinu, s novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Slušaocima emisije ulaznice za lepe i interesantne kulturne predstave dodeljuju Dom omladine Beograda, Opera i Teatar `Madlenijanum`, kao i `Reflekotr Teatar`. U muzičkoj ponudi- stari nezaboravni refreni,sa domaćih festivala, ali i brojna inostrana poznata imena svetske pop, rok i disko scene.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво