Читај ми!

Obezbeđeni dodatni bolnički kapaciteti za kovid pacijente

Epidemijska situacija u Srbiji sve je složenija. Bolnice širom zemlje se pune pacijentima, a sve je više ljudi na respiratoru . Za kovid pacijente u Beogradu obezbeđeno je za vikend dodatnih 500 mesta u bolnicama, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar posle sastanka sa direktorima zdravstenih ustanova koje su u kovod sistemu. U kovid sistem trebalo bi da uđe ponovo reumatologija, a pripremaju se Banja Koviljača i Sokobanja. Specijalna bolnica "Sveti Sava" od večeras počinje da prima kovid pacijente sa moždanim udarom.

Srbija je 5. po uspešnosti u borbi protiv kovida u Evropi, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da se sve mere za suzbijanje virusa donose tako da se vodi računa i o zdravlju građana i o ekonomiji. Najavio je 10.000 dinara za zdravstvene radnike na njihovim računima do petka, ali i povećanje plata od 1. januara.

Srbija je počela gradnju prvog takozvanog Intermodalnog terminala i logističkog  centara u Batajnici na kome će se ukrštati trase teretnih vozova, kamiona i brodova. Drumsko-železnički čvor omogućiće  da roba i proizvodi u Srbiju stižu brže, kvalitetnije i ekonomičnije u skladu sa evropskim standardima. Teretni pretovarni kapaciteti naše zemlje biće povećani osam puta.Vrednost radova je 15,5 miliona evra, a 90 posto finansira Evropska Unija. 

Premijerka Ana Brnabić boravi u Republici Srpskoj. U Novoj Topoli kod Gradiške prisustvovala je otvaranju Doma kulture, i u banjalučkom naselju Petrićevac ambulanti, vrtiću i mesnoj zajednici. Sa premijerom Srpske Radovan Viškovićem potpisaće zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine. Izgradnji tih objekata velikim delom finansirana je zahvaljujući donatorskim sredstvima Vlade Srbije.

Evropska komisija će na sednici 15. decembra usvojiti predlog da Novi Sad bude prestonica kulture Starog kontineta 2022. godine. Proglašenje se pomera za godinu dana zbog pandemije korona virusa. Tu titulu Novi sad će dočekati sa dve nove škole, muzičkom koja svoje prostorije čeka stotinu i baletskom koja prostor nema već 70 godina, ali i prvi put grad dobija i Gradsku koncertnu dvoranu. Jedan od najpoznatijih svetskih violinista Stefan Milenković trebalo da se doseli u Novi Sad i bude upravnik nove koncertne dvorane.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Marica Serdar i Vladimir Mihajlović.

Producent Svetlana Stevanović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи