Vučić: Prve vakcine u Srbiji do kraja decembra

Srbija je do sada preko Kovaks sistema za kraj ove i za narednu godinu obezbedila milion i osamsto hiljada doza vakcina protiv korona virusa, a prve će stići do kraja decembra, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić. Naveo je da će to verovatno biti vakcine kompanija Fajzer i Bionteh, ali da se pregovara i sa kineskim i ruskim partnerima. Vučić je najavio da će država pokušati da do kraja januara obezbedi dovoljno vakcina za zdravstveni sektor, vojsku i policiju, dok bi kasnije bile vakcinisane najugroženije grupe, teški bolesnici, najstariji sugrađani, potom i mlađa lica.

U Beogradu je održana sednica Kriznog štaba, a članovi tog tela napustili su Palatu Srbija bez obraćanja medijima. Očekuje se da će tokom dana biti saopšteno šta je Krizni štab odlučio o novim merama za sprečavanje širenja zaraze korona virusom.

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Predlog predviđa uvođenje mera zaštite za čije sprovođenje su, pored sanitarne, nadležni komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica.

Predlog izmena i dopuna zakona o zaraznim bolestima je jedna u nizu mera koje je država donela u borbi protiv virusa korona, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u Skupštini Srbije.

Izmenama i dopunama zakona uvode se novčane kazne za kršenje zaštitnih mera. Sa 30.000 dinara kazniće se za prekršaj lice odgovorno za primenu lične zaštite od infekcije ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera, a sa 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su rebalans budžeta za 2020-tu godinu sa 207 glasova za i 4 glasa protiv. Rebalansom su predviđeni ukupni prihodi od milijardu 291-nog miliona i 4 hiljade dinara i rashodi od milijardu 774 miliona i 4 hiljade dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara. Rebalansom je projektovan privredni rast od minus jedan odsto. Ministar finansija Siniša Mali ranije je objasnio da je rebalansom izdvojeno devet milijardi dinara za završetak dve posebne kovid bolnice u Kruševcu i Beogradu, sredstva za nastavak rekonstrukcije velikog broja opštih bolnica i domova zdravlja u Srbiji i sredstva za jednokratnu pomoć zaposlenima u zdravstvu od 10.000 dinara. Rebalans će stupiti na snagu dan posle objavljivanja u Službenom glasniku.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Relja Trajković i Tina Amić
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи