Читај ми!

Može li korona izazvati moždani udar?

Još na samom početku epidemije koronavirusa posumnjalo  se da infekcija  može prouzrokovati neprirodno zgrušavanje krvi, a očekivana posledica toga je moždani udar. Time bi  niz oboljenja koja dovode do šloga bio produžen, a broj onih koji su mu izloženi znatno uvećan. Statistika inače upućuje na činjenicu da su, sve češće, pacijeniti mladi ljudi. Povodom svetskog dana borbe protiv moždanog udara, sagovornik nam je prof.dr Dejana Jovanović sa Klinike za neurologiju Klinickog centra Srbije.

Pandemija korona virusa promenila je mnoge naše životne navike i potrebe. Jedna od posledica je smanjena potražnja za garderobom. Prema nekim procenama prodaja odevnih predmeta opala je između 20 i 30 odsto. Da li naši tekstilci imaju snage da prežive ovaj period i održe, bar približno, nivo proizvodnje iz prethodnih godina? O tome ćemo razgovarati sa Miloradom Vasiljevićem, iz Udruženja PKS za industriju tekstila.

Svake godine u svetu propadne oko 1,3 milijarde tona hrane. U Srbiji se godišnje baca gotovo 250.000 tona  ili 35 tona po stanovniku. To se najčešće dogadja zbog kvarljivosti namirnica, pre svega, voća i povrća.  Zbog naglašene ekološke dimenzije  problema, učestale su rasprave o tome kako produžiti vek trajanja takve robe.  Svoj doprinos dao je i tim naših stručnjaka predvodjen  Zoricom Branković iz Instituta za multidisciplinarna istraživanja, koja će biti  gost Magazina.

Urednik i voditelj Olivera Stajić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво