Berta fon Sutner

“Protiv nepravde se, onda kad se ona prepozna, mora boriti, jer ne preostaje ništa drugo. Ćutanje o tome, čak i s prezrenjem, dostojno je prezira. Ne treba da reaguju samo oni koji su pogođeni, čak i oni koji nisu ni na jednoj strani sukoba, čim vide nepravdu, treba da joj se suprotstave. Ćutanje je učestvovanje u krivici i ponajviše počiva na onim istim motivima kao i ćutanje pogođenih - na strahu. Samo se ne ogrešiti... samo ne navući neku nevolju, to je osnovni motiv za otmenu suzdržanost.....”

Berta fon Sutner je 1. decembra 1905. godine, u Visbadenu, držala predavanje o mirovnom pokretu, kada su je obavestili da treba da doplati troškove poštarine za telegram koji je trebalo da joj bude uručen. Pošiljalac nije platio dovoljno pri slanju, i na Fon Sutnerovoj je bilo da doplati i primi pošiljku, ili da odbije i sa zakašnjenjem se upozna sa sadržajem telegrama. Uvređena, najpre je odbila, a potom je ipak platila. U njenom dnevniku ostala je zapisana rečenica: "Trud se isplatio." Jer u telegramu je pisalo da je baronica Berta fon Sutner, rođena kao grofica Kinski fon Vhinic i Tetau, austrijska književnica i mirovna aktivistkinja, dobitnica Nobelove nagrade za mir za 1905. godinu.

Posle Marije Kiri, koja je 1903. godine najviše svetsko priznanje za fiziku podelila sa suprugom Pjerom i Anrijem Bekerelom, Berta fon Sutner bila je druga žena kojoj je dodeljena Nobelova nagrada, prva koja ju je dobila za mir i prvi austrijski laureat iz zaostavštine Alfreda Nobela.

Berta fon Sutner je danas gotovo zaboravljena, a sve do početka Prvog svetskog rata bila je poznata pre svega po svom romanu "Dole oružje", koje je bilo jedno od najprodavanijih štiva i čiji je naslov prerastao u slogan i njenu ideju vodilju. Borila se za mir u svetu, za razoružanje, jednakost, pravdu, jednake mogućnosti za sve bez obzira na boju kože, veru i pol, za obrazovanje i vaspitanje bez militarističkih uzora. Majke je molila da deci ne dozvole da se igraju rata, da im ne daju olovne vojnike, očeve da im ne prave puške i bajonete, roditelje da ne šalju sinove u vojne škole... Bila je protiv narastajućeg nacionalizma i antisemitizma, zalagala se za nenasilno rešavanje konflikata i nazirala je da Evropa samo ujedinjena može da se odupre težnjama pojedinih država da izazovu rat. Govorila je: "Sve dok ljudi budu težili tome da imaju moć jedni nad drugima, da bi zadovoljili svoje interese na štetu drugih, biće rata. A rat je institucija nasleđena iz doba varvarstva koja bi se morala ukinuti zarad civilizacije."

Hrabra dama zaslužna za razvoj građanskog mirovnog pokreta u sasvim muškom i ratničkom 19. veku, kada je svako angažovanje žena u javnom životu izazivalo sablazan; inspiracija Alfredu Nobelu da nagradi i mirotvorce - Berta fon Sutner - naša je današnja gošća iz prošlosti.

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се