Читај ми!

Predlog Zakona o ministarstvima na dnevnom redu

U Skupštini Srbije poslanici raspravljaju o Predlogu zakona o ministarstvima, čime se stvaraju uslovi da se formira nova Vlada sledeće nedelje. Prema ovom predlogu, nova Vlada imaće 21-no ministarstvo - tri nova: za brigu o porodici i demografiju; za ljudska prava, ravnopravnost polova i dijalog, i za brigu o selu. Predsednik parlamenta Ivica Dačić najavio je da će poslanici danas glasati o imenovanju članova RIK-a i zamenika generalnog sekretara skupštine. Glasanje o Predlogu zakona o ministarstvima se očekuje u ponedeljak, a ekspoze mandatarke za sastav nove vlade Ane Brnabić planiran je za sredu.Sastav nove vlade trebalo bi da bude poznat posle sednice Predsedništva SNS-a koja je zakazana za sutra.

Nepoštovanje epidemijskih mera najviše utiče na rast broja zaraženih u Srbiji, upozoravaju nadležni. Zato su se u borbu protiv virusa korona uključile sve inspekcijske službe, koje do sada nisu imale nadležnost da kontrolišu primenu i poštovanje mera prevencije. Sinoć je u Beogradu obavljena prva objedinjena inspekcijska kontrola u više od 40 objekata. Podneto je 15 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog nepoštovanja mera, izjavio je za RTS Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove.

U svetu je do sada potvrđeno 42 i po miliona slučajeva koronavirusa, a od posledica zareze preminulo je milion i 150 hiljada ljudi. Najteže je i dalje u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je zabeležen novi dnevni rekord u broju novozaraženih - čak 84 hiljade. Broj novoobolelih raste i u evropskim zemljama, pa se najavljuju i uvode nove restriktivne mere. Situacija se pogoršava i u našem regionu.

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv raka dojke, vodećeg uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. U našoj zemlji od karcinoma dojke godišnje umre oko 1600 pacijentkinja, što Srbiju čini drugom po stopi umiranja u Evropi. Razlozi su nedovoljna svest o značaju redovnih pregleda, kasna dijagnostika, ali i nedostupnost inovativnih terapija. Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke ,,Budimo zajedno" obeležilo je ovaj dan šetnjom u Tašmajdanskom parku, pod sloganom ,,Rano otkrivanje čuva život".

Od noćas se vraćamo zimskom računanju vremena. Podsetimo se, kazaljke se pomeraju sat unazad. Odnosno, u 3 sata, vraćamo na 2 sata.Evropski parlament je pre godinu i po dana izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021-ve godine. Tako će zemlje Evropske unije odabrati da li će kod njih biti letnje ili zimsko računanje vremena.

Urednik emisije: Nataša Raketić

Urednici vesti: Irena Jelovac i Tina Amić

Producent: Đorđe Radosavljević

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се