Olimpijada trećeg doba zbog korone u mini izdanju

Trinaesta Olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba ove jeseni, zbog korona virusa, nije održana u Vrnjačkoj Banji, ali je bilo sportskih mini nadmetanja u opštinskim udruženjima penzionera. Kulturni deo manifestacije je, u manjem broju, okupio slikare na Likovnoj koloniji, a u pripremi je i Olimpijski kladenac literarnih stvaralaca.

O značaju Olimpijade trećeg doba, podršci koju ima od Saveza penzionera Srbije i nacionanog Pokreta trećeg doba, o položaju starije populacije u Vrnjačkoj Banji i okolini, razgovarali smo sa dr Svetolikom Milekićem (88), predsednikom Udruženja penzionera opštine Vrnjačka Banja i jednim od osnivača Olimpijade zadužen za književno stvaralaštvo. Iako u dubokoj starosti i dalje je veoma aktivan, a u slobodno vreme čita knjige i igra se sa praunukom Despotom.

U rubrici radio-portret ćemo predstaviti slikara i ikonopisca Momčila Vuksanovića, Momu Bradu iz Despotovca.  Jedan  je od osnivača Likovne kolonije Olimpijade sporta, zdravlja i kulture trećeg doba. Veruje da su slikanje i ikonopisanje dar koji mnogi otkriju tek u zrelijim godinama. Iako je po obrazovanju ekonomista, po ubeđenju je, kaže, ikonopisac. Momine ikone i slike krase zidove hramova i kuća širom planete, a najveća inspiracija su mu lik despota Stefana i manastir Manasija.

Za našu emisiju Moma Brada govori o Likovnoj koloniji na ovogodišnjoj 13. Olimpijadi trećeg doba koja je, zbog korona virusa, održana u malo drugačijim okolnostima.

U minutima za zdravlje ukazaćemo na lekovita dejstva probiotika. Biće reči o  vrstama, dozi i dužini njihove primene uz antibiotike i u preventivne svrhe. Međutim, nisu svi probiotici isti, jer ih ima više od 100 vrsta. Zbog toga je Farmaceutski fakultet u Beogradu, u saradnji sa Savezom farmaceutskih udruženja Srbije pripremio smernice za primenu probiotskih preparata koje su zasnovane na najnovijim naučnim dokazima o njihovoj efikasnosti i bezbednosti. A kada se i kako uzimaju probiotici, i kako da znamo koji je pravi? Saznaćemo više od prof. dr Branislave Miljković sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

Rubriku za kulturu rezervisali smo za dve zbirke pesama Dragana Lakićevića „Prohuja" i "Žetelica i Šumanović". Nedavno su predstavljene u Srpskoj književnoj zadruzi (SKZ), a povodom pola veka Lakićevićevog književnog stvaralaštva. U zbirci "Prohuja" autor promišlja o prolasku vremena, žaleći za njim. Priseća se davnih događaja i starih prijatelja pesnika, a jedan ciklus u zbirci posvetio je drveću u Beogradu. U sonetima zbirke "Žetelica i Šumanović" Lakićević opisuje slike iz poslednje decenije umetnikovog tragičnog života iz "šidskog perioda". U fokusu su zimski pejzaži Save Šumanovića.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica -  Momčilo Vuksanović - Moma Brada (Foto/M. Stojadinović)



Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се