Читај ми!

Sve kasnije i teže napuštanje roditeljskog "gnezda"

Da li je budućnost ranije zaista bila svetlija ili o njenim bojama mladi nisu toliko razmišljali, nego su - imajući najviše vere upravo u sopstvenu mladost, snagu i zdravlje - postajali, kako se to govorilo, "svoji ljudi" veoma rano? Dok nezaustavljivo brz razvoj tehnike i tehnologije, čini se, život pojednostavljuje, neka od poslednjih globalnih istraživanja kažu da mlade muče sve teži egzistencijalni problemi, što je doprinelo tome da je starosna granica napuštanja roditeljskog doma svake godine sve viša. I dok je u EU taj prosek oko 25 godina, u Srbiji i okruzenju je 31! Da li su današnji mladi manje hrabri od svojih predaka ili su njihovi problemi objektivno veći, o tome smo razgovarali sa sociologom porodice Draganom Stanojevićem, a u "Pitanju jutra" i vama ćemo ponuditi da o tome kažete svoje mišljenje.

Gost Jutarnjeg programa biće Miloš Turinski sa portala poslovi.infostud.com, a povodom njihovog najnovijeg istraživanja o uticaju krize izazvane pandemijom kovida 19 na tržište rada u našoj zemlji - naime, broj oglasa za poslove u prvih osam meseci ove godine smanjio se za čak 17 posto u odnosu na isti period lane. Čućemo za koga uprkos svemu ima posla, a za koja zanimanja interesovanje slabi. Na sličnu temu razgovaraćemo i sa Aleksandrom Miletić, programskom menadžerkom u organizaciji UN Women u Srbiji, koja je zajedno sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), objavila najnoviju analizu o posledicama pandemije na ekonomsko osnaživanje žena i muškaraca u našoj zemlji - njome smo dobili još jednu potvrdu da je kriza, nažalost, samo produbila od ranije postojeći rodni jaz.

Vašoj pažnji preporučujemo i razgovor sa Nikolom Rakićem, povratnikom iz Švajcarske, koji je u našoj zemlji pokrenuo projekat štampanja kuća specijalnim 3D mašinama, a prve će biti spremne za useljenje u trećem kvartalu naredne godine u Čačku. 

Pred kraj programa, reporterskim uključenjem iz Malog pozorišta "Duško Radović" na Tašmajdanu pridrižićemo se proslavi 71. rođendana te nezameljivo važne instutucije u odrastanju silnih generacija potonje kulturne publike.

Sa vama - Elizabeta Arsenović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво