Читај ми!

Kupi, obuci, odbaci...

U Srbiji se svake godine proda više od 80. 000 tona odeće ili gotovo 12 kilograma po osobi, pokazalo je prvo zvanično društveno istraživanje o životnom ciklusu odevnih predmeta u Srbiji, koje je sproveo Centar za unapređenje životne sredine. Gotovo svaki treći ispitanik nosi pantalone ili majice do godinu dana. Ovaj podatak je zabrinjavajući, imajući u vidu da je za proizvodnju jedne majice potrebno 2.700 litara vode, a za jedan par farmerki 10.000 litara. Koliko smo svesni ekoloških posledica trenda da se garderoba sve više kupuje i sve brže odbacuje?

Danas se obeležava Svetski dan standarda, a reč je o dobrovoljnim tehničkim sporazumima koji postaju međunarodni standardi, da bismo se, u tom kontekstu, usaglasili na globalnom nivou. U  Psihološkoj radionici pitamo se da li postoje standardi za ljudska bića? Govorimo, dakle,  o pojmu normalnosti, o tome kako se određuje uravnoteženost i psihičko zdravlje svih nas,  u sociološkom, ali i u filozofskom smislu. Rečju, kakvi su i kako postavljeni standardi za ljude i ko ih određuje?

U Evropi i svetu i dalje se beleži porast broja zaraženih Koronavirusom, proveravamo aktuelnu situaciju u Italiji, Austriji i Nemačkoj.

Izreka da hrana spaja ljude i ove godine je pozivnica na  Festival nacionalne kuhinje Food Planet, koji je pre nekoliko dana, otvoren u Novom Sadu, predstavljanjem danske kuhinje. Na Festivalu će do 20. oktobra, uz poštovanje svih propisanih mera zbog pandemije, svoja nacionalna jela predstaviti dvadesetak zemalja sveta, uključujući i Srbiju.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи