Читај ми!

U Americi sa Jelenom Dimitrijević

„Ovo je zemlja džez banda, fokstrota, van stepa i tu stepa, tanga, ženskih spičeva i popovskih pričeva, kao i zemlja advertismana, ili kako bi se reklo „srpski“ reklama.“

Ova rečenica iz putopisa „ Novi svet ili u Americi godinu dana" poziv je za večerašnje putovanje , u zemlju dolara, oblakodera i avenija, parkova i biblioteka, sloboda i zabrana, kulture i umetnosti, u Ameriku pre jednog veka, kakvu je doživela i opisala naša književnica i putnica Jelena Dimitrijević.

Interesovanje za život i položaj žena, otvorenost ka drugome i drugačijem, prihvatanje različitosti, otkrivanje novog i nepoznatog sveta, sve se to prepoznaje u pisanju Jelene Dimitrijević i opisivanju gradova (Njujork, Vašington, Boston, Filadelfija) u kojima je boravila od septembra 1919. do kraja 1920. godine. Sa tog putovanja pisala je pisma prijateljicama Joki Petrović Njegoš i Delfi Ivanić i slala im kao odlomke putopisa koji će objaviti 1934. godine.

U večerašnjoj emisiji „Kod dva bela goluba" otputovaćemo u Ameriku Jelene Dimitrijević , a vodič kroz književne i stvarne svetove naše književnice , koja je pisala pesme, pripovetke, romane i putopise i putnice koja je proputovala Evropu, Severnu Ameriku, Bliski i Daleki istok, biće nam Biljana Dojčinović. Profesorka na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i rukovoditeljka projekta „Knjiženstvo" koji ima za cilj da osvetli istoriju ženske književnosti na srpskom jeziku, 2019. godine priredila je novo izdanje putopisa Jelene Dimitrijević "Novi svet ili U Americi godinu dana".

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи