Читај ми!

I u Srbiji lečenje korone Remdesiverom

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je kako očekuje da do septembra 2021. godine bude završena prva faza rekonstrukcije Kliničkog centra Srbije, koji će biti namodernije opremljen. Vučić je, prilikom obilaska radova na izgradnji Kliničkog centra, rekao da je taj objekat od najvećeg nacionalnog značaja za zemlju i građane i mesto gde će se lečiti najveći broj ljudi u Srbiji.

Pacijentima u Srbiji od ponedeljka biće dostupan novi lek protiv virusa korona "remdesivir", trenutno ključan u lečenju bolesti, najavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić. Naglasila je da je zbog epidemije virusa korona, i dok za kovid ne budemo imali odgovarajuću vakcinu, posebno važno da sve osetljive grupe prime vakcinu protiv gripa, ali i protiv pneumokoka.

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je Svetski program za hranu, ogranak agencije Ujedinjenih nacija, zbog svoje borbe protiv gladi, saopštio je Nobelov komitet. Nagradu vrednu 1,1 milion dolara, dobitnik će primiti 10-tog decembra u Oslu. Portparol Svetskog programa za hranu UN Tomson Firl izjavio je da je osvajanje Nobelove nagrade podvig i momenat za ponos.

Predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov proglasio je vanredno stanje i naredio rasporađivanje vojske u Biškeku. Naredio je i korišćenje vojnih vozila i postavljanje kontrolnih punkova. Ukazom o vanrednom stanju predviđa se policijski čas koji će početi u 20 časova i trajati do 8 sati 21-og oktobra, prenosi Rojters.

Jermenija i Azerbejdžan potvrdile su da će njihovi ministri spoljnih poslova danas otputovati u Rusiju na pregovore, saopštio je Kremlj. Poziv na pregovore u cilju rešavanja sukoba u Nagorno-Karabahu uputio je ruski predsednik Vladimir Putin, a obe sukobljene srtane rekle su da su spremne na međusobne ustupke.

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić izjavio je da su osiguravajuće kuće "Triglav osiguranje", "Globos" i "Dunav osiguranje" spremne da nastave sa izdavanjem polisa osiguranja turističkim agencijama radi obezbeđivanja licenci za njihovo normalno poslovanje. Ministar je dodao da su u završnoj fazi i razgovori sa bankama oko aktiviranja bankarskih garancija kao drugog modela, koji bi u budućnosti trebalo da funkcioniše u praksi i omogući stabilnost rada agencija i sigurnost turističkih putovanja.

Na Rolan Garosu danas se igraju polufinala u konkurenciji tenisera. U 15 časova na teren izlaze Rafael Nadal i Dijego Švarcman, a potom sledi duel Novaka Đokovića i Stefanosa Cicipasa.

Košarkaši Crvene zvezde u 19 časova igraju meč drugog kola Evrolige protiv Baskonije. Crveno-beli španskog šampiona dočekuju u hali "Aleksandar Nikolić", a utakmica se igra bez prisustva publike i medija.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Irena Jelovac i Relja Trajković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи