Читај ми!

Evropski komesar Varhelji u Beogradu predstavlja Izveštaj o napretku Srbije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji dolazi u Beograd gde će, kako je najavljeno, lično predstaviti izveštaj o napretku Srbije i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan. Kasnije popodne sastaće se s predsednikom Aleksandrom Vučićem, nakon koga će se zajednički obratiti medijima. Komesar Varhelji razgovaraće i premijerkom i drugim zvaničnicima, ali i sa predstavnicima opozicije u Srbiji, a planirano je i da održi govor pred srpskim Nacionalnim konventom za EU. Varhelji je u prethodno u Prištini, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa tamošnjim premijerom Avdulahom Hotijem, izjavio da je cilj Evropske unije da se proširi na zapadni Balkan i izgradi kredibilitet nakon pandemije izazvane kovidom 19. Rekao je da bi investicije Unije mogle u potpunosti da promene ekonomiju zemalja u regionu. Bitno je, kaže, da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i konstatuje da američki partneri ponovo pokazuju interesovanje za taj proces. 

Od danas na snazi je nova mera Kriznog štaba kojom se rad svih ugostiteljskih objekata ograničava do 23 časa. Mera je uvedena zbog blagog povećanja broja obolelih u proteklih nekoliko dana. Srbija je jedna od zemalja sa najnižim rizikom od obolevanja od virusa korona, kaže za ER-TE-ES zamenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević. Ipak, smatra doktorka Kisić Tepavčević da opuštanja ne sme biti jer se prethodnih dana pored povećanja broja obolelih u Beogradu, taj trend primećuje i u Kragujevcu, Nišu, Vranju, Kraljevu, Novom sadu i Loznici.

"Skupštini Crne Gore uputiću predlog da mandatar za sastav nove Vlade bude nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić",  izjavio je predsednik Milo Đukanović nakon konsultacija sa liderima pobedničke koalicije Zdravkom Krivokapićem, Aleksom Bećićem i Dritanom Abazovićem. Mandatar Krivokapić je nakon kosultacija rekao da je današnji dan pobeda demokratije i da će do 8. novembra imati predlog nove vlade Crne Gore.

Žestoki okršaji vojske Azerbejdžana i vojske Jermenije se nastavljaju. Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan optužio je Tursku da je na strani Azerbejdžana i direktno učestvuje u sukobima i etničkom čišćenju Jermena u Nagorno-Karabahu. Azerbejdžanska strana tvrdi- jermenske snage izvele su napade u nekoliko gradova i sela. Poginulo je najmanje 20 civila, a u napadima su uništeni brojni civilni objekti. Međunarodna zajednica zahteva momentalni prekid vatre. U Ženevi će se danas održati pregovori, u okviru Minske grupe OEBS-a u kojoj su predstavnici Francuske, Rusije i Amerike. Četiri dana kasnije, 12. oktobra, novi sastanak u Moskvi.

Američka pesnikinja Luiz Glik dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2020-u godinu, saopštila je Švedska akademija. U obrazloženju se navodi da je nagradu dobila za svoj "nepogrešiv poetski glas koji strogom lepotom čini individualno postojanje univerzalnim". Ona će uz priznanje dobiti i novčanu nagradu od 1,1 milion dolara.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Marica Serdar.

Producent Bojana Tufegdžić.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи