Život nije što i polje preći

Roman ''Doktor Živago'' Borisa Pasternaka nastavlja epsku tradiciju velikog ruskog romana, ali sadrži i čitav niz novih, modernih elemenata. Lirski iznijansiran jezik, simbolika pojedinih motiva, mnoštvo likova čiji se životi se na čudan način dodiruju, neki su od elemenata koje ovo delo čine posebnim. Može se reći da je ''Doktor Živago'' neka vrsta hibridnog romana, jer u sebe uključuje elemente putopisa, hronike, žitija, parabole... Glavni lik romana Jurij Živago, lekar i pesnik, predstavlja stožernu tačku ovog dela. Roman u sebi sadrži i Pasternakove stihove, koji su u delu pripisani glavnom junaku, i to doprinosi poetskom kvalitetu knjige. Među ovim pesmama nalazi se i pesma ''Hamlet'' koja se završava čuvenim stihom: ''Život nije što i polje preći'', koji je postao poput narodne izreke.

Naš večerašnji gost otkriva da je ovo delo uspeo da na pravi način doživi tek prilikom trećeg čitalačkog susreta sa njim. On će nam reći ponešto i o neobičnoj sudbini ovog romana, koji je objavljen prvo na italijanskom jeziku, kao i o samom piscu koji je za ovaj roman dobio Nobelovu nagradu, ali je nje morao da se odrekne. Čućemo u emisiji i Pasternakovu pesmu ''Hamlet'', i to u originalu, na ruskom, kao i u prevodu na srpski jezik.

Nikola Miljković je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je završio i master studije pod mentorstvom profesorke Kornelije Ičin. Objavio je više naučnih radova i studija o ruskoj poeziji 20. veka. Radi kao asistent na Katedri za rusku književnost Filološkog fakulteta u Beogradu.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се