Vučić danas saopštava ime mandatara

Predsednik Aleksandar Vučić saopštiće danas ime mandatara za sastav nove vlade. Njegovo obraćanje javnosti planirano je za 20 časova. Prethodno će Predsedništvo Srpske napredne stranke održati sastanak.

U Srbiji je posredstvom Regionalnog stambenog programa za izbeglice i raseljena lica, sa prostora bivše Jugoslavije zbrinuto više od 5 hiljada porodica, izjavio je šef diplomatije Ivica Dačić. On je na 71-om zasedanju Izvršnog komiteta Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice podsetio da u Srbiji boravi i približno 200 hiljada interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, za koje se još nisu stekli uslovi za povratak.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, predstavnici Vlade i Narodne banke Srbije počinju petu i poslednju seriju onlajn razgovora u okviru savetodavnog "čuvarkuća" aranžmana, koji je Srbija sklopila u julu 2018-te godine. Procenjivaće se finansijska situacija u Srbiji, mogući nastavak aranžmana sa MMF-om i predlog budžeta za narednu godinu.

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbedila je za finansiranje projekata na Zapadnom Balkanu milijardu i po evra, samo za Srbiju između 700 i 750 miliona, izjavila je regionalna direktorka Žužana Hargitai. Dodaje da će u Srbiji, pored podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, Banka finansirati izgradnju vetroparkova, deonice auto-puta Niš-Pločnik, projekat "pametnog merenja" potrošnje električne energije.

Broj novozaraženih virusom korona u našoj zemlji mogao bi da se poveća do kraja meseca, izjavio je imunolog Srđa Janković. Dodao je da bi najkritičniji mogao da bude novembar, ali brojevi zavise od toga koliko se pridržavamo epidemioloških mera svakodnevno. Ukoliko dođe do ubrzanog prenošenja virusa, Janković kaže da će biti uvedeno obavezno nošenje maski na otvorenom.

U Češkoj je uvedeno vanredno stanje koje će trajati dve nedelje. U toj zemlji je proteklog vikenda zabeležen rekordan broj novoobolelih - registrovano je preko četiri hiljade slučajeva. Ministarstvo zdravlja je upozorilo da će pooštriti mere ukoliko ih građani ne budu poštovali.

Nastavljene su žestoke borbe za oblast Nagorno-Karabah. Jermensko ministarstvo odbrane optužilo je Azerbejdžan da namerno širi dezinformacije o jermenskom bombardovanju grada Gandža, čime traži izgovor za nove provokacije. Navodi se i da su azerbejdžanske oružane snage granatirale Stepanakert, glavni grad samoproglašene republike. Iran je saopštio da radi na prestanku vatre u području Nagorno-Karabaha te da je u stalnom kontaktu sa dvema zaraćenim stranama ali i Rusijom.

Na današnji dan pre 20 godina pao je režim nekadašnjeg predsednika Savezne republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, posle velikih demonstracija održanih u centru Beograda. Protesti su počeli pošto je Milošević odbio da prizna rezultate predsedničkih izbora održanih 24-tog septembra te godine. Zapaljene su i opljačkane zgrade Savezne skupštine i RTS-a u Takovskoj i Aberdarevoj ulici. Nesrećnim slučajem poginula je jedna osoba, 65 je povređeno. Narednog dana, Milošević je priznao poraz na izborima i čestitao Vojislavu Koštunici koji je 7-og oktobra položio zakletvu i postao predsednik Jugoslavije. 20 godina kasnije, opšti stav učesnika petooktobarskih dešavanja je da vreme nije ispunilo očekivanja građana.

Novak Đoković se u Parizu bori za plasman u četvrtfinale Rolan Garosa protiv Rusa Karena Hačanova. Prenos meča je na prvom programu naše televizije.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Marica Serdar i Relja Trajković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи