Nagorno-Karabah simbol zamrznutog konflikta

Danas možda najteže borbe za Nagorno-Karabah, od kako su pre sedam dana počeli sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga. Zvaničnici Jermenije tvrde da su uspeli da odbiju snažan napad Azerbejdžana i da povrate teritorije. Iz Stepanakerta, neformalne prestonice te oblasti, kreću izbeglice prema Jermeniji.Sukob u Nagorno-Karabahu upozorenje je na opasnost od zamrznutog konflikta, ukazao je predsednik Srbije na sastanku Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. Prema njegovim rečima, nikada nismo bili dalje od kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju i to, kako kaže, najmanje zahvaljujući srpskoj krivici. Naveo je da će on, Vlada i svi koji učestvuju u razgovorima dati sve od sebe da se približimo kompromisnom rešenju.

I pored teške situacije zbog pandemije, Srbija je, prema prvim procenama, u trećem kvartalu ostvarila rast od 0,1 odsto, rekao je predsednik Vučić posle prve sesije Nacionalnog konventa.

U Srbiji je situacija sa virusom korona u odnosu na zemlje okruženja izuzetno povoljna, ali ipak treba da budemo obazrivi, jer je pred nama zimska sezona, ukazuju epidemiolozi. Uz Beograd, kao potencijalna nova žarišta virusa epidemiolizi navode Niš, Kraljevo i Vranje.

U Republici Srpskoj još 82 osobe su zaražene virusom korona, u Federaciji BiH 181. U Hrvatskoj 241 novi slučaj, umrle su 2 osobe. U Sloveniji 227 novoobolelih i jedan smrtni slučaj. U Austriji novi dnevni rekord - hiljadu 58 novozaraženih, dok je šest pacijenata umrlo. Najveće žarište Kovida 19 u Evropi je Madrid, čiji je veliki deo u karantinu. Španska vlada najavljuje nove mere i zatvaranje prestonice sa više od 3 miliona ljudi.

Američki mediji prenose da je Bela kuća veoma zabrinuta za zdravstveno stanje predsednika Donalda Trampa. Izvor SNN-a prenosi da je Tramp vrlo umoran i da pomalo ima probleme s disanjem. Tramp je sinoć prebačen u Nacionalni vojno-medicinski centar "Volter Rid". Ranije je saopšteno da ima temperaturu i da kašlje. Američki predsednik se oglasio video-porukom. Poručio je da situacija ide nabolje i zahvalio je svima na podršci. Američki predsednik nije preneo nadležnost na potpredsednika Majka Pensa, a njegov protivkandidat na izborima Džo Bajden povukao je spotove koji Trampa prikazuju u negativnom svetlu.

Šapčani treći put biraju odbornike za novi saziv lokalnog parlamenta. Od ukupno 100, glasa se na pet biračkih mesta. Iz Gradske izborne komisije je rečeno da glasanje protiče bez problema i nepravilnosti, uz poštovanje preventivnih epidemioloških mera. Biračka mesta biće otvorena do 20 časova.

U trećem kolu Rolan Garosa, Novak Đoković će igrati protiv Kolumbijca Danijela Galanoma. Očekuje se da meč počne između 16 i 17 časova.

Urednik i voditelj:Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Irena Jelovac i Vladimir Mihajlović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи