Oslobađanje od stega

Harizmatični pevač i vođa grupe Dors, Džim Morison, kultna figura rok muzike, poznat je po pesmama koje je izvodio sa svojom grupom, ali i po tekstovima koje je pisao. Pored toga što je bio autor velikog broja tekstova za grupu Dors, koje je oživljavao u autentičnim i uzbudljivim scenskim nastupima, Morison je napisao i veliki broj pesničkih tekstova. Napisao je više od 1600 stranica poezije, anegdota, epigrama, tekstova za pesme, eseja, priča i beležaka. Za života je objavio dve pesničke knjige, dok su dve, među njima i zbirka ''Divljina'', objavljene posthumno.

U večerašnjoj emisiji pesnik Uroš Kotlajić govori o fenomenu rok poezije, o poetskom kvalitetu Morisonovih tekstova, o pesmama iz zbirke ''Divljina'', o Džimu Morisonu kao ukletom pesniku i kao stvaraocu koji je svojim tekstovima i svojim ponašanjem težio oslobađanju od svih stega, od svega onoga što čoveka sputava.

Uroš Kotlajić je diplomirao Filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Objavio je 5 knjiga pesama. Učestvovao je u radu pesničko-umetničke grupe zajedno sa Tamarom Šuškić, Vladimirom Tabaševićem, Goranom Korunovićem i Bojanom Vasićem. Radi kao urednik u Izdavačkoj kući ''Treći trg''.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović


Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи