Brisel: Zajednica srpskih opština mora biti deo sporazuma Beograda i Prištine

Posle sastanka sa direktorima kovid bolnica ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je resorno ministarstvo izdvojilo 5 miliona evra za nabavku 11 skenera i 5 angio sala. Dok opreme ne stigne, ministar Lončar očekuje da se sprovedu sve pripreme kako bi oprema počela da radi odmah po dopremanju u zdravstvene ustanove.

Zemlje članice Evropske unije  nisu  na današnjem sastanku menjale listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije za ulazak u Uniju , tako da će ograničenja za putovanja građana Srbije nastaviti da važe i u prvoj polovini oktobra, saznaje "Tanjug" u Briselu. Lista od 11 zemlja nije menjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemijske situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i  u Evropskoj Uniji , ali i svetu.

Portparol Evropske unije  Peter Stano potvrdio je  da je u Evropskoj službi za spoljne poslove u Briselu  nastavljen  rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Objasnio je da  je osigurano bezbedno okruženje za rad i sastanke  jer su  dobijeni  negativni testovi  na KOVID 19 za sve koji su bili u karantinu. Iz Brisela poručuju da će termini i agenda sledeće runde razgovora biti tek potvrđeni, ali i naglašavaju da pitanje Zajednice srpskih opština mora biti deo sveobuhvatnog sporazuma. Podsećaju da je Kosovo  preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede taj  sporazum i  navode da   očekuju  da će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu.

U Nagorno-Karabahu nastavljaju se borbe snaga Azerbejdžana i Jermenije. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana tvrdi da je poginulo ili ranjeno više od dve hiljade jermenskih vojnika u borbama na liniji dodira. Jermenska strana navodi da su iznad glavnog grada Karabaha oborene azerbejdžanske bespilotne letelice. Na hitnom sastanku Saveta bezbednosti, njegove članice podržale su poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zaraćenim stranama da hitno obustave borbe, smanje tenzije i vrate se pregovorima. 

Aktuelni predsednik, republikanac Donald Tramp i demokratski predsednički kandidat Džo Bajden suočili su gledišta u prvoj predsedničkoj debati, pet nedelja uoči izbora 3-eg novembra.  Debata je pokazala  svu dubinu podela u američkom društvu, ocena je stranih agencija. Bajden je optužio Trampa da je, zbog ekonomije, zapostavio borbu protiv korona virusa.Tramp je uzvratio tvrdnjom da će demokrate, u slučaju pobede, uništiti SAD. Ekonomija je najvažnija, rekao je Tramp.

Fudbaleri Crvene zvezde drugi put za 15 dana doputovali su na Kipar gde će sutra odigrati odlučujuću utakmicu za plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Meč protiv Ararata trebalo je da se odigra u Jerevanu ali je zbog ratnog stanja u toj zemlji UEFAje  ipak odlučila da se igra u Nikoziji.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti  Vladimir Mihajlović i Irena Jelovac.

Producent Svetlana Stevanović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара