Od večeras pojačan zdravstveni nadzor za povratnike iz inostranstva

Nakon apela Kriznog štaba da se srpski turisti koji letuju van Srbije vrate do danas u 18 časova u svoju zemlju, kada stupaju na snagu nove mere, veliki broj naših državljana krenuo je put Srbije. Zato su danas na granicama sa Crnom Gorom od ranog jutra velike gužve i tek se očekuje znatan prliv vozila. Građani koji se vraćaju u Srbiju, na granici će dobiti upozorenja sa instrukcijama gde i na koji način da se jave iako nemaju simptome korona virusa. Prvi korak je test samoprocene na Kovid-19 koji je dostupan na sajtu e-zdravlje. Preporuka je da se rezultati testa sačuvaju, a period  zdravstvenog nadzora traje 10 dana, posle čega treba da se ponovi test samoprocene. Ta pravila važe za one koji nemaju simptome virusa. Oni koji ih imaju, javljaju se u kovid ambulante.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će visoka delegacija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije u ponedeljak stići u Beograd, čime počinje i konkretna realizacija sporazuma koji je 4-og septembra potpisan u Beloj kući. On je za TV Prvu rekao da njihov dolazaka za građane znači ne samo nove investicije, bolju infrastrukturu, već i nova radna mesta, veće prilive u budžet, pa i novac za veće plate i penzije. Od 1. januara naredne godine, penzije će biti uvećane za 5,9 odsto po švajcarskoj formuli, kazao je ministar Siniša Mali.

Zajednički granični prelaz i most "Bratoljub" između Ljubovije i Bratunca biće otvoren do kraja marta, najavili su  ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine  Vojin Mitrović. Oni su  prethodno potpisali sporazum o održavanju i rekonstrukciji 11 mostova i izgradnji zajedničkog graničnog prelaza između dve zemlje. Mihajlovićeva je naglasila da je regionalno povezivanje uslov razvoja svake države. Ministar Mitrović je rekao da je Srbija prihvatila tim sporazumom održavanje šest mostova na Drini, a BE HA pet mostova, od čega dva na Savi i tri na reci Uvac.

Dobitnik Nagrade "Desanka Maksimović" za 2020. godinu je Tomislav Marinković. Nagrada se dodeljuje za ukupan doprinos srpskoj poeziji.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je književnu nagradu "Novica Tadić" Vladani Perlić iz Banja Luke, za rukopis "Dolče vita".  

Urednici emisije Slobodan Petrović i Nataša Raketić.

Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Irena Jelovac.

Producent Aleksandar Radović. 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара