Nastavljen dijalog Beograda i Prištine

U Briselu je nastavljen dijalog između Beograda i Prištine na tehničkom nivou. Prethodno su održani odvojeni sastanci obe delegacije sa evropskim posrednicima, predvođenim specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajčakom. Evropska Unija je juče najavila promenu dogovorene agende, pri čemu bi se danas razgovaralo samo o finansijskim potraživanjima, ali ne i o statusu manjinskih zajednica. Delegacija Beograda, koju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, insistira na tome da Zajednica srpskih opština bude prva tačka sastanka. Delegacija Prištine u Brisel je došla samo sa ekspertima za ekonomska pitanja u nameri da se ne pokreće tema srpske zajednice na Kosovu i Metohiji koja je dogovorena još 2013-te godine.

Od sutra u 18 časova stupa na snagu odluka da državljani Srbije, koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih koronavirusom, imaju obavezan nadžor. Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da građani imaju obavezu da se elektronski prijave zdravstvenom sistemu i samo ako imaju simptome da se jave u kovid ambulante. Kon je objasnio da je procedura na portalu e-zdravlje prilično jednostavna, jer se unose lični podaci, granični prelaz i datum prelaska. Direktorka Instituta Batut doktorka Verica Jovanović je najavila da će građanima koji od sutra ulaze u Srbiju, a dolaze sa rizičnih područja zdravstveno stanje biti praćeno deset dana.

Kompanija Ziđin Koper zaustavila je rad topionice i počela remont koji je bio planiran za novembar, pošto je proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru. Posle ispitivanja, potvrđeno je da su uzroci prekoračenja ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odsumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova. Kompanija je u saopštenju izrazila žaljenje zbog takve, kako navodi, nepredviđene situacije.

Tropska oluja Sali izazvala je katastrofalne poplave na jugoistoku Sjedinjenih Država, zbog čega je bez struje ostalo više od pola miliona domaćinstava i objekata u Alabami i na Floridi. Za četiri sata palo je kiše kao za četiri meseca. Vetar je duvao brzinom od 170 kilometara na sat i nosio barže, brodove, vozila, i delove mostova i puteva. Luke, škole i radnje zatvorene su duž pogođene američke obale. Energetske kompanije obustavile su četvrtinu proizvodnje nafte i gasa u Meksičkom zalivu, a neke rafinerije su zaustavile rad. Predsednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju u delovima Luizijane, Misisipija, Alabame.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Vladimir Mihajlović i Nenad Selaković
   

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи