Od sledeće godine minimalna zarada 32.165 dinara

Vlada Srbije od petka u 18 časova uvodi nadzor nad putnicima koji se vraćaju iz inostranstva, pre svega iz zemalja u kojima je došlo do pogoršanja situacije sa virusom korona, poput Crne Gore i Hrvatske, odluka je Kriznog štaba za borbu protiv Kovida 19. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je pozvala sve građane da se do petka vrate u zemlju. Objasnila je da nije reč o karantinu ili samoizolaciji, već o nadzoru, kako bi se sprečio rizik prenošenja virusa. Građani Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, biće obavezni da se jave epidemiologu ili svom izabranom lekaru u roku od 24 sata od ulaska u zemlju. Prema njenim rečima, u narednim danima dodatne mere će biti precizirane i saopštene javnosti.

Nova cena minimalne zarade u Srbiji, od naredne godine, biće 32 hiljade 156 dinara, odlučila je Vlada Srbije. To je povećanje od 6,6 odsto u odnosu na ovogodišnji minimalac. Predsedavajući Savetu, Zoran Stojiljković je izjavio da nije bilo konsenzusa između predstavnika sindikata i poslodavaca i da je zato konačnu reč dala Vlada. Podsetimo, sindikati su smatrali da bi minimalna cena rada trebalo da prati visinu minimalne potrošačke korpe koja iznosi oko 37.000 dinara, dok su poslodavci  tvrdili da se u privredi nisu stekli uslovi za povećanje minimalca za više od četiri do šest odsto. Minimalnu zaradu u Srbiji, prema zvaničnim podacima, prima oko 350 hiljada radnika. 

Penzije će od 1-vog januara naredne godine biti povećane za 5,9 odsto po švajacarskoj formuli, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On je rekao da je planirano povećanje penzija po zakonu i da stabilna situacija u budžetu dozvoljava povećanje minimalca i penzija. Dodao je da je još rano govoriti o eventualnom povećanju plata u javnom sektoru i da će se više o tome znati krajem septembra i oktobra.

Državna izborna komisija utvrdila je konačne rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji su održani 30-og avgusta. Koalicija "Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović" osvojila je 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, koalicija "Mir je naša nacija" deset, a platforma "Crno na bijelo" četiri mandata. Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imaće po tri poslanika, a SDP dva. Po jednog predstavnika imaće Albanska lista "Nik Đeljošaj- Genci Nimanbegu" i koalicija "Jednoglasno".

Vukov sabor, jedna od najstarijih kulturnih manifestacija u Srbiji, počinje danas i trajaće do 20. septembra 2020. Snežana Nešković Simić, direktorka  Centra za kulturu „Vuk Karadžić" kaže da je 87. Vukov sabor prilagodjen svim predloženim merama zdravstvene zaštite i preporukama.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Marica Serdar.

Producent Aleksandar Radović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара