Šta je važnije - zdravlje ili masovna okupljanja?

 Srbija će čuvati iskreno prijateljstvo sa Kinom i nastaviti da razvija  bilateralnu saradnju u svim oblastima, uključujući i oblast  telekomunikacija, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić na sastanku sa  ambasadorkom Čen Bo. Vučić je uputio pozdrave predsedniku Siju i izrazio  zahvalnost na političkoj podršci Kine teritorijalnom integritetu i  suverenitetu Srbije. Obavestio je sagovornicu o razgovorima u Vašingtonu  i toku dijaloga u Briselu. Ambasadorka Čen istakla je da je stav Kine  prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova čvrst i nepromenjiv i  da će njena zemlja nastaviti sa međunarodnom podrškom Srbiji povodom tog  pitanja. Vučić je, i tokom sastanka sa ambasadorkom Kine, ponovio  odlučnost Srbije da zadrži vojnu neutralnost. Bilo je reči i o  zajedničkim aktuelnim i budućim projektima, a sagovornici su se  saglasili da se sve pripreme za realizaciju projekta Fruškogorski  koridor dobro odvijaju.  Predsednik Vučić sastao se i sa srpskim članom Predsedništva Bosne i  Hercegovine Miloradom Dodikom.

Ukupna trgovina Evropske unije i Srbije iznosila je prošle godine 24,9 milijardi evra. To je 250 odsto više nego 2009-te, kada je počeo da se primenjuje Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, objavila je Delegacija EU u Srbiji, navodeći da je u prošloj godini 63 odsto ukupne trgovine Srbije obavljeno je sa Unijom. Dodaju i da su Rusija i Kina na drugom i trećem mestu, sa 2,7 milijardi, odnosno 2,4 milijarde evra.

Građani Srbije moraju da se odluče da li im je važnije zdravlje ili masovna okupljanja, kao što su veselja i utakmice, istakao je epidemiolog Predrag Kon na svom Fejsbuk nalogu. Poručio je da uspešnost borbe protiv virusa, kao i eventualno pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji, zavisi od solidarnosti svih građana i poštovanja mera zaštite od Kovida 19.

Svetska zdravstvena organizacija ne zna kada će pandemija korona virusa biti završena, ali pretpostavlja da će bolest biti stavljena pod kontrolu u roku od dve godine. Šest meseci otkako je proglašena pandemija, virus je uglavnom istog intenziteta kao na početku, dodaje se u saopštenju. U svetu je 11-tog marta bilo 118 hiljada obolelih, a danas ih je više od 28 miliona. Trenutno je 7 miliona aktivnih slučajeva korona virusa. Od početka pandemije preminulo je više od 914 hiljada ljudi, a oporavilo se 20 miliona 300 hiljada. Najkritičnije je u Severnoj i Latinskoj Americi. U Evropi prednjači Francuska sa gotovo 10 hiljada obolelih u jednom danu, a porast broja zaraženih prijavljuje i Nemačka.

Na današnji dan pre 19 godina dogodila se serija terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama. Tog 11. septembra 19 terorista iz Al Kaide otelo je 4 američka aviona - dva su udarila u Svetski trgovinski centar na Menhetnu u Njujorku, po jedan u svaki soliter za 17 minuta. Poginulo je 2 hiljade 753-oje ljudi. Treći avion srušio se na Pentagon, glavno sedište američkog Ministarstva odrane u Vašingtonu, a četvrti u ruralni deo Pensilvanije. Zbog epidemije kovida 19 u Memorijalnom muzeju u Njujorku neće biti tradicionalne komemoracije uz čitanje imena žrtava, već će se taj sadržaj emitovati uživo na zvaničnom sajtu Muzeja.

Beogradski festival igre pod sloganom "Čista senzacija" počinje večeras u Operi Madlenijanum, a program je gotovo identičan predviđenom za mart i april. Na otvaranju u 20 časova, predstaviće se društvo iz Barselone "Veronal".

U beogradskom Ateljeu 212 večeras premijera predstave "Dabogda te majka rodila". Rediteljka je Tanja Mandich Rigonat.

Posle dve nedelje pauze nastavlja se fudbalska Superliga. Na otvaranju sedmog kola na Banovom brdu u 19 časova sastaju se Čukarički i Crvena zvezda.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.
Urednici vesti Marica Serdar I Relja Trajković.



Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи