Direktna ulaganja američkih kompanija u Srbiji kroz DFC

Nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, potpisanog u Beloj kući u Vašingtonu, najavljeno je otvaranje kancelarije Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC), jedne od najuglednijih finansijskih institucija u svetu. Time se otvara mogućnost direktnih ulaganja američkih kompanija u našu zemlju, ali i srpske poslovne dijaspore koja živi na tom kontinentu. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beograd doputovati već 21. septembra radi priprema za što skorije otvaranje kancelarije, prve u regionu, i brži početak realizacije dogovorenih projekata. O ovoj moćnoj finansijskoj instituciji i njenom uticaju u Americi i u svetu govoriće nam naš saradnik Aleksandar Žigić.

Broj falsifikovanih novčanica je u stalnom porastu. Najnoviji tip falsifikata koji je ocenjen najvišom ocenom a koji je u Srbiji otkriven pre desetak dana, pojavio se pre tri meseca, tvrde stručnjaci Evropske centralne banke. Ako postoji sumnja, ovakve novčanice u Srbiji završe u Narodnoj banci na ekspertizi. Šta se dalje dešava sa njima, koji je dalji put falsifikata i na koji način Narodna banka sarađuje sa međunarodnim institucijama? Naša sagovornica će biti mr Branka Tasić, savetnik za poslove sistematizovanja, analize i razmene podataka o falsifikatima u Sektoru za poslove s gotovinom NBS.

Nova školska godina donela je nove izazove i za Svratište za decu, koje za cilj ima unapređenje kvaliteta života dece koja žive ili rade na ulici. O tome će nam govoriti Mina Lukić, ispred Centra za integraciju mladih.

Centar za kulturu Požarevac je ključni nosilac kulturnih i umetničkih dešavanja u Braničevskom okrugu. Uz poštovanje propisanih mera zaštite zbog korone organizuju se pozorišne predstave, koncerti, izložbe i predavanja o čemu će nam više govoriti direktorka Centra Galina Perić.

Predstavljamo vam Bojanu Brkić, umetnicu koja je posle završenih sudija kineskog jezika i književnosti otputovala u Kinu, gde je neko vreme i živela. Zaljubila se u umetnost keramike, otkrivajući minimalistički ideal lepote Dalekog Istoka, vratila se u Beograd gde danas, u svom ateljeu, ručno izrađuje porcelansko posuđe ne koristeći čak ni mehaničke mašine već samo sitni ručni alat. Porcelansku glinu i pigmente nabavlja širom sveta a znanje stečeno na časovima kaligrafije, koje je pohađala kod velikog i poznatog učitelja, danas koristi kada nanosi zlatne motive na svojim unikatnim komadima.


Autor: Dragana Živojnović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи