Mile-Miki Novković, fudbaler

Gost 422. Sportskog spomenara je fudbaler Mile-Miki Novković. Kao veoma mlad igrača beogradskog Radničkog privukao je pažnju većih klubova. Postao je član Crvene zvezde za koju je od 1968-1978. odigrao 320 utakmica, osvojio 5 titula državnog prvaka i 4 Kupa Jugoslavije i 1971. Član je ekipe crveno-belih koja je 1971. dospela do polufinala Kupa evropskih šampiona. Poslednje tri sezone je igrao za zapadnonemački Ajntraht iz Trira. Za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 27 utakmica.

U emisiji će između ostalog govoriti: zbog čega mu je slavni Brazilac Pele bio fudbalski uzor? O treneru Miljanu Miljaniću. O razlici u načinu treninga u Jugoslaviji i Nemačkoj 70-ih, atmosferi u karantinu pred utakmice Crvene zvezde sa Partizanom. O zbivanjima na čuvenoj utakmici sa Panatinaikosom u Atini u poliufinalu Kupa evropskih šampiona u proleće 1971. Zbog čega mu je bilo najteže da igra protiv Jusufa Hatunića? Kako se profesionalno i privatno snašao u Nemačkoj?

Autor: Miroslav Nešić.

Radio Beograd Prvi program od 16 do 17 časova.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Sportski spomenar Sportski spomenar

Autor:
Miroslav Nešić

Sportski spomenar je posvećen istoriji našeg sporta. Govoreći o svojim počecima, usponima i padovima, porazima i pobedama, najvećim uspesima, istaknuti sportisti koji su se tamičili u proteklih sedam decenija stvaraju sliku sporta na ovim prostorima. [ detaljnije ]