Interventni otkup junadi-ruka spasa za proizvođače

Voćari u Srbiji privode kraju berbu nektarina, bresaka i šljiva, a predstoji berba najrasprostranjenijih sorti jabuka. Proizvođači očekuju dobar rod, a stručnjaci tvrde da će i cena jabuka ove godine biti odlična jer je podbacila proizvodnja u Poljskoj.

Početak kampanje prerade šećerne repe u znaku je dobrih prinosa i solidne digestije, mada je proizvodnju pratilo mnogo izazova, posebno u vreme setve i tokom prvog dela vegetacije.

Zbog pada tražnje za junećim mesom na svetskom i domaćem tržištu za čak 70 odsto, država je odlučila da pomogne proizvođačima interventnim otkupom tovne junadi vrednim 2 miliona evra. Obezbeđena je  otkupna cena od gotovo 2,15 evra  po kilogramu. Iako je ponovo počeo izvoz za Kinu i Tursku, odluka o otkupu doneta je kako bi se sačuvala proizvodnja junadi u Srbiji, koja je izložena negativnim posledicama korona virusa, navode u Ministarstvu poljoprivrede.  U Proizvodnoj grupi tovljača junadi kažu da je intervencija države od ključnog značaja za opstanak tovnog govedarstva.

Ovih dana farmeri spremaju silažu, kao i senažu za zimu. O važnosti ishrane stoke razgovarali smo sa stručnjakom za tu oblast, profesorom Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Nenadom Đorđevićem.

U emisiji Nedeljom za selo čućete i kako isključivo od poljoprivrede živi desetočlana porodica Trifunović iz sela Ključ kod Mionice.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара