VUČIĆ: "Srbija posvećena evropskom putu, ali očekuje više poštovanja od Evropske unije"

U okviru posete Sloveniji, predsednik Aleksandar Vučić učestvovao je na Bledskom strateškom forumu. Na panelu „Evropa posle Bregzita i Kovida-19", poručio je da članstvo u Evropskoj uniji ostaje cilj Srbije, ali je naglasio da bi u odnosima sa Briselom povremeno trebalo da bude više poštovanja. Premijeri država članica, koji su govorili na panelu, rekli su da je u budućnosti potreban konsenzus po strateškim pitanjima, kako bi se zajednica bolje suočila sa mogućim izazovima. Poručeno je da se Unija ipak uspešno konsolidovala, naročito kroz usvajanje dugoročnog budžeta i plana oporavka od posledica pandemije.

Predsednik Vučić sastao se na Bledu sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Glavna tema razgovora bili su predstojeći sastanci u Vašingtonu i Briselu. Vučić je prethodno telefonom razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Predsednik je zahvalio Merkelovoj na podršci ekonomskom i političkom razvoju Srbije i razumevanju za naše teške regionalne političke pozicije. Vučić posetu Sloveniji završava sastankom sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.

Crnogorska državna izborna komisija objavila je rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila oko 35 odsto,, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 32 i po odsto. Preliminarne projekcije pokazuju da će tri opozicione koalicije - "Za budućnost Crne Gore", "Crno na belo" i "Mir je naša nacija", imati najmanje 41 mandat, odnosno, tesnu skupštinsku većinu u odnosu na aktuelnu vlast, predvođenu DPS-om.

Premijer Mađarske Viktor Orban dekretom je zabranio strancima ulazak u zemlju, uz malobrojne izuzetke. Svi, kojima se odobri ulazak u Mađarsku, moraju da idu u dvonedeljni karantin i imaju dva negativna testa na Kovid-19. Dvonedeljni karantin obavezan je i za Mađare koji se iz inostranstva vraćaju u zemlju. Te mere stupiće na snagu sutra.

Fudbaleri Crvene zvezde igraće protiv Omonije sa Kipra u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, odlučeno je žrebom u Nionu. Domaćin će biti kiparski predstavnik, a utakmica će se igrati 15-og ili 16-og septembra. Fudbaleri Partizana u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope za rivala će imati ekpu Sfintula iz Moldavije. Fudbaleri TSC-a igraće protiv rumunskog FCSB-a. Partizan će gostovati u Moldaviji 17-og septembra, a ekipa iz Bačke Topole biće istog dana domaćin timu iz Bukurešta, koji se do skora zvao Steaua.

Urednik emisije: Nataša Raketić

Urednici vesti: Tina Amić i Nenad Selaković

Producent: Srđan Manojlović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи