Nove mere i preporuke Kriznog štaba

Krizni štab je preporučio roditeljima čija su deca putovala u inostranstvo da 10 dana od dana ulaska u zemlju provedu u kućnoj izolaciji i da nastavu prate onlajn, izjavila je zamenica direktora Instituta " Batut" Darija Kisić Tepavčević. Ona je, posle sednice Kriznog štaba, rekla da još nije doneta odluka o uvođenju izolacije za one koji se vraćaju iz inostranstva, ali da se to može promeniti. Zbog nešto povoljnije epidemiološke situacije, radno vreme ugostiteljskih objekata koji imaju bašte produženo je do 1 sat posle ponoći, a trgovinskih objekata do 23 sata. Maksimalan dozvoljeni broj ljudi na javnim okupljanjima u otvorenom i zatvorenom prostoru povećava se sa 10 na 30.

Darija Kisić Tepavčević je je rekla da su te odluke donete zbog sve povoljnije epidemiološke situacije u zemlji. Upozorila je da je virus i dalje cirkuliše u našoj populaciji i da moramo da nastavimo da se pridržavamo svih preventivnih mera kako bismo sprečili njegovo dalje prenošenje.

Ističe da relakscija mera koje će uslediti ne treba nikakako da znači da treba da se opustimo.

Najveći broj učenika izjasnio se da od 1. septembra nastavu prati u školi, dok se samo 3,7 odsto đaka opredelilo za nastavu od kuće, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Za nastavu od prvog do četvrtog razreda u odeljenjima u punom sastavu opredelilo se oko 480 škola, a za podelu na dve grupe je oko 300 škola. I kada je reč o nastavi od petog do osmog razreda, najveći broj škola se izjasnio za rad u odeljenjima u punom sastavu, navodi Ministarstvo prosvete.

Evropska unija izdvojila je milion evra bespovrate vanredne pomoći za 120 malih i porodičnih turističkih firmi u 12 opština u istočnoj Srbiji, radi ublažavanja posledica pandemije virusa korona. Šef Misije Unije u Beogradu Sem Fabrici izjavio je da je turizam važan za Srbiju, koja može mnogo toga da ponudi - odlična vina, prirodne lepote, verske i istorijske objekte. Precizirao je da je u konkurenciji bilo više od 460 projekata, od kojih je izabrano 120 najboljih.

Japanski premijer Šinzo Abe saopštio je da je da se povlači sa te funkcije, jer mu se pogoršalo zdravstveno stanje i izvinio se građanima što više nije u stanju da obavlja tu dužnost. On je rekao je da nije na njemu da odlučuje o kandidatu koji bi trebalo da ga zameni. Abe se godinama bori sa upalom creva. Očekuje se da će uslediti trka za lidersku poziciju u njegovoj Liberalno-demokratskoj stranci. Zbog ostavke premijera, japanski berzanski indeks Nikei pao je za 2,12 odsto.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković i Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара