Manje pacijenata u kovid-ambulantama

Broj pacijenata u kovid-ambulantama se smanjuje, dok se broj izlečenih povećava, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je u Požarevcu tokom razgovora sa zdravstvenim radnicima iz nekoliko okruga, rekao da dok ne bude pronađena sigurna vakcina, građani moraju da se ponašaju odgovorno. Posebno je pozvao građane koji su na odmoru u inostranstvu da se, kada se budu vratili u zemlju, ukoliko osete neke simptome, jave u kovid-ambulantu.

Predsednik Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej obišli su završne radove na Hramu svetog Save u Beogradu. U jedan od tri najveća hrama na svetu, koji se gradi čitav vek, u poslednje tri godine uloženo je 43 miliona evra, najviše u prethodnih 50 godina, naveo je predsednik Vučić. On je najavio da će Hram Svetog Save u biti gotov pre kraja oktobra i očekuje da, ukoliko sve bude u redu sa borbom protiv virusa, otvaranju prisustvuje i ruski predsednik Vladimir Putin. Patrijarh Irinej zahvalio je svim darodavcima, posebno državi, koja je najviše uložila. Istakao je da će Hram biti ponos svih nas. Otvaranje Hrama predviđeno je u oktobru u okviru velikog jubileja, 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Belorusija na granicu sa Litvanijom i Poljskom kao pojačanje šalje bataljon sa taktičkim balističkim raketama i jedinice sa bespilotnim letelicama i sistemima protivvazdušne odbrane. Predsednik Aleksandar Lukašenko naredio je da beloruske trupe na zapadnoj granici budu u stanju pune pripravnosti pošto je situacija eskalirala u tom delu zemlje. Na zapadu Belorusije okupile su se Lukašenkove pristalice kao odgovor na masovne proteste posle proglašenja rezultata predsedničkih izbora.

Evropska komisija predložila je pomeranje preuzimanja titule Evropske prestonice kulture za Novi Sad sa 2021-ve na 2022-gu godinu zbog pandemije Kovida - 19.

Evropska komisija predložila je i da se Rijeci i irskom Golveju zbog posledica krize omogući da ovogodišnju titulu Evropske prestonice kulture zadrže do 30-og aprila naredne godine. Predloženo je i da rumunski Temišvar i grčki grad Elefsina tu titulu, umesto 2021-ve, ponesu 2023-će godine.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Nenad Selaković i Tina Amić
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи