Cene tovljenika pale, uvoz svinjetine porastao

Pandemija korona virusa negativno utiče na poljoprivredu, posebno na stočarstvo. U najvećem problemu su tovljači junadi. Izvoz junećeg mesa potpuno je stao, domaća potrošnja je mala, tako da proizvođači nemaju kome da prodaju bikove kojima cena neprekidno pada. Pre petnaestak dana počela je da pada i cena tovljenika koja je u poslednjih godinu i po dana bila stabilna. Predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić kaže da su proizvođači sa trenutnom cenom svinja na ivici rentabilnosti.

Istovremeno, uvoz svinjetine i prerađevina u prvih pet meseci za 40 odsto je veći nego u istom periodu prošle godine. O uticaju korona krize na svinjarstvo, ali i na stočarstvo uopšte, kao i na mesnu industriju razgovarali smo sa Nenadom Budimovićem iz Privredne komore Srbije.

U Braničevskom okrugu svi prolećni usevi su u dobroj kondiciji , a ako ne bude vremenskih neprilika očekuju se dobri prinosi. Žetva suncokreta kasni i neće početi pre treće dekade avgusta.

U okolini Blaca u toku je berba šljiva. Čačanska lepotica otkupljuje se po dvadesetak dinara, ali proizvođači najviše očekuju od stenleja, najzastupljenije sorte šljiva u tom kraju.

U emisiji Nedeljom za selo čućete i pejzažnog arhitektu Vladana Stanojčića iz Vrnjačke Banje, rasadničara i zaljubljenika u magnoliju koju izvozi u daleke krajeve sveta.

Urednik i voditelj: Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара