25 godina “Oluje” - priča iz izbegličke kolone

Ove godine Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" biće obeležen večeras u Sremskoj Rači. Navršava se tačno četvrt veka od jednog od najtužnijih događaja u modernoj istoriji kada je tokom vojne akcije “Oluja” iz krajeva u Hrvatskoj, proterano više od 220 000 Srba. Svoja sećanja na tužni dan od pre 25 godina, kada se sa članovima svoje porodice našla u izbegličkoj koloni, ispričaće nam scenarista Nataša Drakulić. Ona danas živi u Beogradu a, između ostalog, potpisuje filmove “Zaspanka za vojnike” I “Dara iz Jasenovca”.

 

Evropska komisija je zvanično odobrila akreditaciju IPARD Mere 7 Republici Srbiji.

Prvi Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja objavljen je na internet prezentaciji Uprave za agrarna plaćanja. Rok za podnošenje zahteva je od 1. jula do 1. oktobra 2020. godine. Predmet ovog Javnog poziva su investicije i prihvatljivi troškovi u ruralni turizam.

O tome, kao i o celokupnom IPARD programu govoriće nam mr Jasmina Miljković, šef Upravljačkog tela IPARD Operativne strukture i načelnik Odeljenja za ruralni razvoj, Sektora za ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i privrednik Milan Slavujević, dugogodišnji korisnik IPARD podsticaja.

Fragmenti još jedne figure otkrivene u Vitkovačkom polju kod Aleksandrovca stari su 7.000 godina. Reč je o rukama, nogama i delovima postolja još jedne boginje, koja je otkrivena tokom arheoloških iskopavanja prošle godine, ali su detaljne analize tek okončane i potvrđuju da je reč o otkriću svetskih razmera. Za naš program govori arheolog Sanja Crnobrnja Krasić, koja je pronašla figurine.

Novi dokumentarni film "Prizori iz života džukca/ Scenes from the life of a mutt" , višestruko nagrađivane rediteljke Tanje Brzaković, okupio je vrhunske umetnike koji su ujedno i veliki ljubitelji životinja. Ovaj film jedinstven je po tome što su glavni junaci psi lutalice a u njegovom stvaranju učestvovali su: Bajaga, Anica Dobra, Iskra Brajović, Mirjana Karanović i Jelena Bosanac.

Tanja Brzaković studirala je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu a postdiplomske studije završila je na Univerzitetu u Hamburgu. Radila je kao asistentkinja režije i rediteljka u Beogradu, Hamburgu i Berlinu. Snimila je 15 kratkih igranih filmova, i četiri celovečernja dokumentarna filma . Član je Evropske Filmske Akademije (EFA). Živi i radi na relaciji između Berlina i Beograda.

Predstavljamo vam Snežanu Crnoglavac. Osnovne i master studije završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti , odsek vajarstvo. Članica ULUPUC-a, autorka  šest samostalnih slikarskih izlozbi, učesnica brojnih domaćih i međunarodnih slikarskih i vajarskih kolonija. U dodiru sa veštinom starog zanata, pustovanja vune u svom porodičnom okruženju, rodila se ideja o spajanju veštine vajanja i slikanja ali u potpuno novoj tehnici i materijalu-vuni. Vuna je dozvoljavala da se oblikuje trodimenzionalno kao u vajarstvu, ali i da se nijansira slaganjem boja kao u slikarstvu i na kraju to delo postaje primenjena umetnost.

Urednik i voditelj je Dragana Živojnović.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи