Srbija u teškoj ali stabilnoj epidemiološkoj situaciji

Poslednjih dana u Srbiji je zabeležen blagi pad broja zaraženih, ali su brojevi još uvek veliki – kaže za RTS zamenica direktora Instituta "Batut", Darija Kisić Tepavčević. Prema njenim rečima, sada se nalazimo u prelomnom momentu i moramo dati sve od sebe i poštovati mere prevencije. Darija Kisić Tepavčević je ukazala da je primetna stabilizacija u gotovo svim krajevima naše zemlje i da postoje gradovi u kojima u poslednja 24 sata nije zabeležen nijedan novi slučaj virusa korona, kao što su Tutin i Vranje, koji su bili žarišta.

Na sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid-bolnica zaključeno je da će u bolnicama biti mesta za pacijente, jer je prethodnih dana bilo više otpuštanja nego primanja. Ukazano je da se ličnom odgovornošću štite i najosetljivije grupe stanovništva. Infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš rekao je da je Srbija još uvek u teškoj, ali stabilnoj epidemiološkoj situaciji.

Mandati 120 poslanika novog saziva Skupštine Vojvodine potvrđeni su na konstitutivnoj sednici u Novom Sadu. Mandate su dobili kandidati sa sedam lista. Na današnjem zasedanju biraju se predsednik, potpredsednik i generalni sekretar pokrajinskog parlamenta. Sednica je, zbog epidemiološke situacije, organizovana u Kongresnom centru Master centra Novosadskog sajma.

Islamski vernici obeležavaju Kurban Bajram jedan od dva najveća islamska praznika. Obeležavanje praznika vezano je i za odlazak vernika na hadžiluk u Meku i Medinu. Ove godine, zbog pandemije, praznik se obeležava drugačije, bez mnogih običaja i propisa.

Do početka školske godine ostalo je mesec dana. Ona će biti koncipirana u skladu sa posebnim epidemiološkim okolnostima i nastava će se odvijati na osnovu više modela koje će predložiti resorno ministarstvo. Da li će 1. septembar đaci dočekati u školskoj učionici ili u svom domu, odlučivaće roditelji, ali i svaka škola ponaosob. O početku nove školske godine, u Novostima dana razgovaramo s ministrom prosvete, Mladenom Šarčevićem.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednici vesti Nenad Selaković i Tina Amić.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи