Lajkovačkom prugom sa Ivanom

Ivana Lazarević, mlada dama s naše naslovne strane, godinama je predvodila na parketu odbojkašice Železničara, u ulozi kapitena, i sa njima osvojila dva pehara Kupa Srbije, jedan Super kup, titulu prvaka Srbije, kao i Kup Balkana. Za mnoge prerano, napustila je svoju poziciju tehničara s terena,a dres zamenila funkcijom sportskog direktora popularne `dizelke`. Ekipa iz Lajkovca prva je počela pripreme za novu sezonu, dovela nekoliko zvučnih pojačanja, među njima i iskusnog trenera Branka Kovačevića. Ivanin direktorski pečat veoma brzo počeo je da se prepoznaje, zato ćemo s njom popričati u današnjem izdanju porodičnog magazina `Vreme sporta i razonode`.

Dosta je onih koji su skloni tvrdnji da će predstojeće prvenstvo Srbije za odbojkašice biti jedno od zanimljivijih dešavanja kod nas. Čudno lep miks mladosti i iskustva u većini klubova, obećava kvalitetne mečeve i neizvesne završnice. Novi član elite kod dama je ekipa Srema, koju s klupe vodi trener Vladimir Kapriš. Danas razgovaramo s Natašom Savović, istinskim pojačanjem Sremica za prvu sezonu u elitnom društvu. Nataša je prošle godine branila boje Kleka i bila najbolji poenter Super lige, sa 401. poenom. Tokom karijere igrala je, takođe na poziciji primača servisa, i za Radnički i Budimpeštu, biće lepo ponovo je videti na domaćim parketima.  

U ova teška vremena po čitav svet, nije baš lako pronaći veći broj dešavanja, ali ne brinite za nas- biće toga dosta i ovog popodneva- ne samo sporta, već i dešavanja iz sveta kulture, umetničkog i javnog života. Pričamo, pored ostalog, o izložbi koju su u u galeriji Doma omladine Beograda postavile Katarina Jovanović Alfa i Senka Trivunac. `Reči koje nedostaju`- naziv je izložbe magnetografija Dragoljuba Mitrovića u umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu. U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, posetioci mogu da pogledaju novu izložbu slika Zdravka Vučinića. Roman o odrastanju i prihvatanju različitosti, pod nazivom `Zagrli mesec`, objavila je beogradska `Laguna`. O toj knjizi priča nam njena autorka Danica Bogojević.

U Kući Đure Jakšića izlaže umetnica Draženka Dada Čajić. U Kulturnom centru Zrenjanina, u toku je predstavljanje radova likovne kolonije Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara. `Dragan Čalina Kvartet` je autorski džez bend, koji sutra ima svirku u prestoničkom klubu `Bluz i pivo`. Posle dosta vremena, muzički sastav `Vladari` objavio je novi spot, o aktivnostima ovog benda priča nam Vlada Spirkovski. Svake nedelje u podne Javni akvarijum i tropikarijum Beograda organizuje edukativni obilazak za decu i odrasle, kako bi im prikazali stanovnike ovog čudesno lepog zdanja na Dedinju.

Miodrag Bata Kostić, priznati gitarista, najpoznatiji publici kao dugogodišnji gitarista `YU grupe`, ali i po učešću na kultnom dvostrukom albumu rok majstora, kao i po radu sa grupom `Terusi` iz Tuzle, objaviće ovih dana novi album za produkciju `Jugoton`, zajedno sa svojim bendom, a mi premijerno danas slušamo singl `Sa tobom sam onaj najbolji`. U izdanju `Kreativnog centra`, u ediciji `Dobar roditelj`, objavljen je priručnik za roditelje prevremeno rođene dece `Put roditeljstva- od mrvice do zvezde`, autorke Milice Lazarević- Jekić. Sanja Kerkez, sopran, prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, novi je kreativni ambasador nacionalne platforme `Srbija stvara`. Književna nagrada `Dušan Vasiljev` dodeljena je Maši Seničić za knjigu poezije `Povremena, poput vikend naselja`. Odbojkaški klub Subotica pokrenuo je sjajnu akciju pod nazivom `Ostavi mobilni i uzmi loptu`, o čemu nam priča Nataša Jančikin, direktor i trener ovog kluba sa severa Srbije.

Dr Goran Milašinović, u povodu novog izdanja romana `Apsent`, priča o uticaju književnosti na njegov životni put. Tu je i priča o atletskom klubu `Top Jump`, čiji su vlasnici Biljana i Dragutin Topić, poznata imena `kraljice sportova`. Muzej afričke umetnisti, na Topčiderskoj zvezdi, poziva sve đake da učestvuju u kreativnom konkursu. Izložba ilustracije knjige `Banatska Venera i junak Dimitrij` Senke Vlahović biće otvorena za posetioce galerije `Singidunum`. Mlada instrumentalistkinja na harfi Sofija Sibinović sutra muzicira u klubu `Polet`, u Cetinjskoj 15. Novi film Ivana Ikića `Oaza` imaće svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu, u okviru `Dana autora`. Firzerka i likovni umetnik Aleksandra Bačko u interesantnom prilogu objašnjava kako je spojila svoje dve ljubavi i kako pravi slike od kose.

Dane Korica je legendarni jugoslovenski atletičar, aktuelni rekorder na stazama od 5.000 i 10.000 metara države koje nema (Jugoslavije) i jedne koja još ponosna postoji (Srbije). Dokazao se u dresu beogradske Crvene zvezde, s ponosom je nosio majicu i trenerku reprezentacije Jugoslavije, obavljao funkciju saveznog kapitena juniorske i seniorske muške atletske reprezentacije Jugoslavije punih 20 godina. Završio je Fakultet za fizičku kulturu u Beogradu, nešto kasnije je na istom fakultetu i magistrirao, potom i doktorirao. Evropska asocijacija atletskih trenera , sa sedištem u Londonu, 2014. proglasila ga je za doživotnog potpredsednika. Radni vek završio je na mestu generalnog sekretara Sportskog saveza Srbije. Nije se udaljio od atletike ni u penzionerskim danima, uvek je tu kada su veliki i znčajni događaji u pitanju, baš kao i kada treba savetima pomoći onima koji tek kreću put zvezda. Povod za današnji razgovor s Koricom je aktuelna monografija,s detaljima iz njegovog života i karijere.

I za danas smo spremili lepe nagrade za naše slušaoce, posebno će obradovati one koji vole da čitaju. Vitez kulinarstva Milijan Stojačić `častiće` nas predlogom jelovnika za nedeljni ručak, a sve to biće garnirano starim dobrim hitovima i pesmama za sve vremena, i to onima koje se malo gde mogu čuti na radio programima, to je privilegija Radio Beograda 1.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво