Raste broj zaraženih, ali i testiranih

U prethodnom danu virus korona je potvrđen kod još 426 ljudi, ali je najviše i testiranih - 11.521. Još 8 osoba je preminulo, u bolnicama je 4.619 pacijenata, od kojih 205 na respiratoru. U više od 30 gradova i opština na snazi je vanredna situacija. U svim bolnicama su pune jedinice intenzivne nege, rekao je zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković, ukazujući da su u bolnicama uglavnom ozbiljniji slučajevi. U Nišu je kaže dve trećine pacijenata u teškom stanju. Objašnjava da je bolest sistemskog karaktera i da deluje na koagulacioni sistem i da dolazi do popuštanja jetre i bubrega, ali da je i dalje nepoznanica kompleksan klinički izgled. U Kliničkom centru Vojvodine od kovida 19 leči se 300 pacijenata, a Kragujevac svakodnevno beleži dvocifren broj novoobolelih. U Pčinjskom okrugu je 38 novoobolelih.

Raste broj obolelih i u Rasinskom okrugu. Iz Čačka se deo obolelih prebacuje se za Beograd kako bi se rasteretili kapaciteti bolnice u koju stiže najviše pacijenata iz Ivanjice. U KBC "Zemun", juče je iz regionalnih centara stiglo 10 pacijenata i trenutno se u toj kovid bolnici nalazi 356 obolelih, od kojih je 40 na intenzivnoj nezi.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija mora da brine o Republici Srpskoj, da pokazuje odgovornost i da joj uvek bude na raspolaganju. Prilikom posete Kliničkom Centru Banjaluka, gde je uručio donaciju Srbije - 15 sanitetskih vozila istakao je da je na računu Srpske uplaćeno i 540 hiljada evra za škole i domove zdravlja u Mrkonjić gradu i Šipovu, kao što je i obećano. Dodao je, da će Srbija i Srpska zajedno raditi na pravljenju spomenika i spomen doma na petrovačkoj cesti, gde su izbegli Srbi iz Krajine najstrašnije stradali.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je država našla način da izdvoji direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene i da je obezbeđeno po 310 evra za više od milion zaposlenih. Navodeći da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60 odsto minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade, Mali je rekao da će prva uplata u ruke zaposlenih stići do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru. Mali je dodao da se očekuje da početkom naredne nedelje na sednici Vlade bude usvojen i pravni akt kojim će jasno biti definisan nastavak direktne pomoći za privrednike.

Delegacija Beograda predvođena direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem sastala se u Briselu sa specijalnim predstavnikom Evropske Unije Miroslavom Lajčkom i tako započela prvi dan ekspertsko-tehničkih razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Za 14 časova planiran je trilateralni sastanak eksperata dve delegacije i predstavnika Unije. Predviđeno je da sastanci na ekspertskom nivou traju dva dana, a razgovaraće se o ekonomskim odnosima, pitanju nestalih i raseljenih sa KiM.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Vladimir Mihajlović i Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се